Minunea din din Munții Pădurea Craiului, unică în Europa și a doua în lume

SPEOLOGIE. Peștera unică în Europa și a doua în lume, cunoscută sub numele de Peștera cu Cristale, reprezintă o comoară ascunsă în adâncurile munților Pădurea Craiului din Bihor.
Situată în Mina Farcu din localitatea Roșia, această peșteră impresionează prin formațiunile sale spectaculoase de cristale, care pot atinge chiar și un metru în lungime. Cu toate că frumusețea acestei peșteri a fost dezvăluită doar în ultimele trei decenii, povestea descoperirii sale întâmplătoare a adăugat un motiv suplimentar de atracție pentru vizitatori.

În anul 1991, minerii care lucrau în Mina Farcu au declanșat o explozie care a provocat prăbușirea peretelui de deasupra lor, dezvăluind pe neașteptate peștera plină de cristale. Acest eveniment a făcut ca Peștera cu Cristale să fie unică în Europa și să ocupe locul doi în lume, fiind precedată doar de o peșteră similară din Africa de Sud. Cu toate acestea, patrimoniul natural prețios nu a fost protejat de autorități decât din 2011, când a fost introdusă în circuitul turistic.

Înainte de anul 1991, Peștera cu Cristale era în esență o geodă subterană, un spațiu închis ce nu avea nicio legătură cu suprafața. Situată la 11 metri sub pământ, accesul la această minunată creație a naturii necesită parcurgerea unei galerii de 250 de metri. În interior, cristalele de calcit (carbonat de calciu) cresc cu aproximativ un milimetru la fiecare 15 ani, formând un spectacol de o frumusețe rar întâlnită. Această bijuterie subterană a fost dezvăluită în timpul exploatării miniere de bauxită, iar astăzi, turiștii au oportunitatea de a se bucura de această minune a naturii, explorând în același timp o parte din istoria minelor din România.

Accesul în Peștera cu Cristale de la Farcu, situată la 90 de kilometri distanță de Oradea, presupune tarife de vizitare de 35 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. Pentru familiile numeroase și grupurile organizate sunt aplicate reduceri speciale. O astfel de experiență oferă posibilitatea de a admira nu doar cristalele unice, ci și priveliștea spectaculoasă oferită de zona montană a Munților Pădurea Craiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare