Nevoile brute de finanțare ale României au scăzut doar ușor în 2023 – consolidarea fiscală rămâne esențială

FINANCIAR. Necesarul brut de finanțare al Guvernului României va rămâne ridicat și anul viitor, la circa 141 mld. lei, de la 150 mld. lei în acest an, prin urmare consolidarea fiscală este esențială pentru a reduce presiunea de finanțare, potrivit datelor prezentate de economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu.
 
Datoria emisă de Guvernul României în perioada de la începutul anului a depășit deja pragul de 100 mld. lei cu împrumuturile pentru acest an, ajungând la 106,6 mld. lei (inclusiv împrumutul din cadrul Facilității de Reziliență).
 
Recent, Ministerul de Finanțe a împrumutat aproape 494 mil. lei de pe piața internă în obligațiuni cu o maturitate reziduală de 12 ani și un randament de 9,3% – cel mai mare randament din 2010, când România resimțea încă efectele crizei financiare și economice.
 
Nevoia de bani a statului rămâne ridicată și anul viitor, în ciuda planurilor (în cadrul procedurii de deficit excesiv) de reducere a deficitului bugetar.
 
Pentru anul viitor, potrivit estimărilor BCR, din necesarul brut de finanțare (141 mld. lei), 68 mld. lei ar urma să reprezinte deficitul bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare