Noi artefacte arheologice datând din epoca târzie a bronzului, descoperite la situl Custura Cetăţelei

DESCOPERIRE. Arheologii au descoperit noi vestigii la situl Custura Cetatelei, inclusiv intr-o pestera din apropiere, unele datând din epoca târzie a bronzului, a anunțat ieri Muzeul Județean de Istorie si Arheologie Maramureș. Primele descoperiri arheologice de la Custura Cetatelei – Salnita au fost descoperite in 2018.
 
„Artefactele identificate în terenul de mică adâncime, pe versanții nord-estici, estici și sud-vestici ai pintenului dealului Custura, constau în fragmente ceramice din epoca târzie a bronzului (a doua jumătate a mileniului II î.Hr.), respectiv din epoca medievală, perioada (secolele XIII – XIV d.Hr.).
 
Pornind de la aceste descoperiri, echipa muzeului băimărean a procedat in perioada 2019 – 2020 la săpături arheologice pe dealul Custura Cetăţelei. Vestigiile culturale descoperite cu această ocazie aparțin Eneoliticului târziu/Epocii Bronzului timpuriu (cultura Cotofeni, 3.500 – 2.500 î.Hr.), Epocii bronzului târziu (cultura Suciu de Sus, a doua jumătate a mileniului II î.Hr.) și perioadei medievale ( secolele XIII – XIV d.Hr). Zidul de incintă construit în Evul Mediu a fost documentat pe toată porțiunea conservată și s-a constatat că în mai multe locuri pietrele de formă regulată erau legate între ele cu mortar”, se arată într-un comunicat de presă al muzeului.
 
După ce au aflat artefacte din cultura Cotofeni la situl Custura Cetăţelei, arheologii au început săpături în peșterile din vecinătatea acestuia, fiindcă se știe că comunitățile de atunci locuiau sau se adăposteau în peșteri.
 
Una dintre aceste peșteri, numită Sura Dracului, cu o lungime de 16 m și un portal de 5 m lățime și 6 m înălțime, este situată sub șaua dealului care duce la Custura Cetăţelei, pe malul stâng al râului Lăpuș.
 
In anul 2021, Muzeul Județean de Istorie si Arheologie Maramureș, în colaborare cu Clubul Speologi Montana din Baia Mare, a început primele săpături arheologice la peștera Sura Dracului. Lucrările de săpătură au scos la lumină numeroase fragmente ceramice aparținând culturii Cotofeni, precum și artefacte din epoca târzie a bronzului, cultura Suciu de Sus, precum și oase de animale, care indică o locuire chiar temporară a acestui loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare