Nokian Tyres sărbătorește inaugurarea noii sale fabrici de anvelope din România, prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor

FABRICĂ. Nokian Tyres a dat startul lucrărilor la noua fabrică de anvelope pentru autoturisme a companiei din Oradea, România. Ceremonia, care a marcat astăzi începerea lucrărilor de construcție a primei fabrici cu zero emisii de CO2 din industria de anvelope, a fost onorată de prezența primului ministru al României, Nicolae Ciucă, la invitația domnului Jukka Hienonen, președintele Consiliului de Administrație al Nokian Tyres. La eveniment au participat, de asemenea, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, precum și alți oficiali români și finlandezi la nivel înalt. Producția de anvelope comerciale în fabrică este programată să înceapă în 2025, deservind clienți în special din Europa Centrală.

“Această investiție este un pas strategic semnificativ care permite creșterea și dezvoltarea noastră viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas cheie în obținerea de capacități suplimentare și în crearea unei platforme de producție echilibrate, pe măsură ce construim noua Nokian Tyres”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

“Suntem foarte mândri să construim prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că energia utilizată în fabrică provine din surse regenerabile, iar aburul necesar pentru procesul de fabricare a anvelopelor este generat integral fără combustibili fosili. Locația amplasamentului din România sprijină acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea amplasamentului. Ne-am angajat să construim o unitate de producție de anvelope sustenabilă și competitivă”, continuă acesta.

6 milioane de anvelope pe an

Fabrica greenfield este construită în nord-vestul României, în orașul Oradea, un important nod regional și european al multor rute de transport.

Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro, ceea ce se numără printre cele mai valoroase investiții din România din ultimii ani. Nokian Tyres așteaptă decizia finală din partea UE în ceea ce privește cererea sa de finanțare de aproximativ 100 de milioane de euro, pe care guvernul român a aprobat-o deja la începutul acestui an.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope de dimensiuni mai mari pentru autoturisme și SUV-uri, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală. De asemenea, locația va găzdui o unitate de distribuție pentru depozitarea și distribuirea anvelopelor. Suprafața construită combinată totalizează aproximativ 100.000 m2.

Se estimează că primele anvelope vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este preconizată să înceapă la începutul anului 2025.

Încă de când Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a aprobat investiția în noiembrie 2022, grupul de proiect al fabricii a fost ocupat cu planificarea proiectului și cu pregătirea tuturor lucrurilor pentru începerea construcției.

“Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar această investiție demonstrează angajamentul nostru față de această piață. Noua unitate va fi amplasată strategic, aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, Operațiuni de aprovizionare.

Recrutarea a 500 de persoane calificate

Efectivul planificat al fabricii din România este de aproximativ 500 de persoane. Nokian Tyres va angaja oameni atât pentru producție, cât și pentru posturi de conducere. Recrutările se vor accelera în 2024 și vor continua până la angajarea întregii forțe de muncă a fabricii și până când aceasta își va începe activitatea.

“Vom coopera cu școlile locale din Oradea pentru a oferi tipul potrivit de pregătire pentru viitorii noștri angajați. La început, vom utiliza cunoștințele interne pe care le-am obținut atunci când am construit fabrica din SUA și vom aduce la Oradea aproximativ 20-25 de persoane din Finlanda pentru a ajuta la înființarea fabricii”, spune Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

Pe lângă construirea unei noi fabrici de anvelope pentru autoturisme la Oradea, Nokian Tyres continuă să crească capacitatea fabricilor existente din Finlanda și SUA și să dezvolte producția prin contract. Nokian Tyres își propune să construiască o capacitate globală de 15 milioane de anvelope până în 2027.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare