NU LE-AU STRICAT SĂRBĂTOAREA – Avântul Reghin a pierdut la Turda în ziua în care Sticla Arieșul celebra 60 de ani de la câștigarea Cupei României

0
185

FOTBAL – LIGA A III-A. Vineri, 12 noiembrie 2022, pe Stadionul Municipal din Turda, în meci contând pentru etapa a 12-a a Ligii a III-a, ACS Sticla Arieşul Turda a învins cu 3-1 (1-1) CSM Avântul Reghin.

 

Gazdele porneau de pe locul 8 (din 10), cu doar 2 victorii și 2 egaluri obținute în 11 meciuri, fiind în preajma locurilor direct retrogradabile, însă Arieșul Turda avea un imbold suplimentar, astăzi celebrând împlinirea a 60 de ani de la câștigarea Cupei României (12 noiembrie 1961), una dintre cele mai mari surprize din istoria competiției.

 

Pe atunci, Arieșul Turda activa în Seria a III-a a Diviziei B, unde se clasau pe locul 6 – așadar, o echipă de pluton – și au trecut în acea ediție de Cupă de Corvinul Hunedoara, Penicilina Iași, Știința Timișoara, UTA și în finală de Rapid București, cu 2-1, după ce la pauză conduceau bucureștenii cu 0-1 (turdenii au întors rezultatul prin două goluri înscrise în doar 2 minute, ambele de Gheorghe Băluțiu, de profesie juristconsult). Pentru câștigarea Cupei, jucătorii au fost premiați cu echivalentul de azi a câte 4.500 lei, 3 metri de stofă (să-și facă costume) și o cravată.

 

Revenind la actualitate, oaspeții au venit la Turda din postura echipei clasate pe locul 6, cu 13 puncte adunate din 3 victorii și 4 egaluri în primele 11 meciuri ale acestei ediții de campionat, având cea mai bună apărare a seriei (la egalitate cu liderul, CS Hunedoara – 11 goluri primite în 11 meciuri), dar și al doilea cel mai slab atac, cu o medie de doar 1 gol pe meci (după ultima clasată, AFC Unirea Alba Iulia, echipă aflată în pragul desființării).

 

În pofida acestor statistici, meci greu pentru reghineni, Sticla Arieșul fiind greu de învins pe teren propriu, unde în această ediție de campionat au pierdut un singur meci, la limită, cu liderul seriei, CS Hunedoara (2-3). Avântul a pornit meciul cu speranța de a rupe șirul ultimelor 3 meciuri încheiate cu rezultate de 0-0 și de a obține prima victorie după… 9 etape (ultima victorie a reghinenilor a fost în 10 septembrie, 1-0 acasă, tot cu Sticla Arieșul Turda).

 

Meciul a început cu ceremonie de premiere (de primarul localității) a unor foști jucători ai Arieșului Turda, printre invitați fiind și profesorul Ioan Onacă (fost mijlocaș), singurul în viață dintre câștigătorii Cupei României în 1961. Conducerile ambelor echipe au declarat înaintea meciului că au ca obiectiv obținerea celor 3 puncte. Până la acest meci, în ultimele 7 meciuri directe, Avântul Reghin a obținut 3 victorii și 4 egaluri. Totuși, astăzi a fost ziua gazdelor.

 

Antrenorul Vilmos Stoica a început meciul, condus de o brigadă de arbitri cu sălăjeanul Răzvan Necrici la centru, cu următorul 11: Bucin – Toth, Suciu, Sergiu Chirilă – Vrabie – Bugnar, Șerbănați, Harko, Nimrod – Murar, Popa. Harko (Avântul) a avut prima mare ocazie de gol (șut puternic, parat de Onciu), chiar în min. 6, însă cei care au deschis scorul, motivați și de celebrarea evenimentului menționat, au fost turdenii, în min. 18, prin Victor Manu, cel despre care în pauza competițională se spunea că se va reîntoarce la U. Cluj, în Liga a II-a – Manu a înscris din careul mare, la colțul lung al porții lui Bucin.

 

Avântul a reușit să egaleze relativ repede, în min. 32, printr-un eurogol marca Adrian Murar (deja veteran la vârsta de 32 de ani într-o echipă tânără cum este cea a reghinenilor în acest sezon), care a plecat din propria jumătate de teren și a înscris cu stângul, de la 25 de metri, imparabil, în vinclul din stânga lui Onciu. Finalul reprizei aparține gazdelor, dar șuturile lui Vereș (min. 38 și 41) și Dan (min. 44) nu reușesc să-l învingă pe Bucin.

 

În repriza a doua, Avântul trece pe lângă 1-2, Popa trage în bara laterală (min. 51), dar apoi gazdele au fost mai clare în materializarea oportunităților, înscriind de încă două ori, prima dată prin George Goronea (min. 67, din centrarea lui Chiș), un cugirean adus în această vară de la CS Ocna Mureș, iar apoi prin golgheterul turdenilor, Florin Gabriel Dan (23 de ani), în min. 71 acesta transformând o lovitură de la 11 metri la care reghinenii au acuzat că Goronea (faultat în careu de Bucin, a considerat arbitrul Necrici) plecase din offside și el a intrat în Bucin, faultându-l în zona de protecție a portarului.

 

Antrenorul Vilmos Stoica face o dublă schimbare în min. 83, îi scoate pe Toth și Murar și îi introduce pe teren pe Pop și George Chirilă, dar meciul se încheie fără alt gol. Sticla Arieşul Turda – Avântul Reghin: 3-1 (1-1), au marcat Victor Manu (min. 18), George Goronea (min. 67), Florin Dan (min. 71 – penalty) / Adrian Murar (min. 32).

 

În urma înfrângerii, Avântul rămâne pe locul 6 (dar va cădea pe locul 7, dacă mâine CS Ocna Mureș câștigă acasă cu Unirea Ungheni) și etapa viitoare, a 13-a, în 20 noiembrie, joacă tot în deplasare, la Ungheni, în derby-ul județului Mureș, cu Unirea.

 

* Foto: @Turda News

 

Andrei TUDORANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ