Opt fapte mai puțin cunoscute despre Alexandru cel Mare – 2. Tatăl lui Alexandru i-a deschis calea succesului său militar

ISTORIE. Deși imaginea fiului său îi umbrește astăzi numele, regele Filip al II-lea al Macedoniei a pus bazele armatei care l-ar ajuta pe Alexandru să cucerească lumea cunoscută. Sub domnia lui Filip, Macedonia a crescut de la un regat periferic la o putere militară, devenind puterea principală în Grecia antică.

Pentru a realiza o astfel de ispravă, Filip al II-lea a folosit diplomația, alianțele matrimoniale și, cel mai important, a reformat armata, făcând-o cea mai ucigașă forță militară a perioadei.

În centrul armatei macedonene se afla o formațiune de infanterie cunoscută sub numele de falangă. Era un bloc de infanterie strâns împreună, fiecare soldat din formație purtând o lance lungă de 4 până la 6,5 metri (13-21 picioare) numită sarissa. Aproximativ de două ori lungimea lanciei folosite de greci, sarissa a oferit infanteriei macedonene o rază suplimentară înainte ca lamele de lance ale forței adverse să poată ajunge la ei.

Falanga a fost desfășurată pentru a reține membrii infanteriei ostile, în timp ce cavaleria (o altă invenție a lui Phillip) trecea la ofensivă. Cavaleria Companion, trupe de elită formate de aristocrația macedoneană, a fost una dintre primele unități de cavalerie de șoc din istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare