PERFORMANȚĂ – România, campioană mondială și comandatul adjunct al Aeroclubului Târgu Mureș, Daroczi Lorand, locul 6 la acrobație cu planorul

CAMPIONI MONDIALI. Echipa de planorism acrobatic a României (formată din Alin Droboș și Octav Alexan – ambii de la Aeroclubul Baia Mare -, Daroczi Lorand – Aeroclubul Târgu Mureș – Ciprian Lupaș și Gal Zsolt – ambii de la Aeroclubul Cluj-Napoca) este noua campioană modială.

 

După medaliile de bronz obținute la precedentele două ediții ale Campionatului Mondial (2017, la Toruń – Polonia și 2018, la Zbraslavice – Republica Cehă), România a cucerit titlul de campioană mondială pe echipe la categoria Advanced la primul Campionat Mondial de acrobație cu planorul organizat în țara noastră – de Aeroclubul României și Federația Aeronautică Română, pe Aerodromul Săulești, de lângă Deva (jud. Hunedoara).

 

Cele mai bune trei punctaje care au fost luate în calcul pentru naționala României la World Advanced Glider Aerobatic Championship 2019 le-au obținut Octav Alexan (de la Aeroclubul Baia Mare, cel mai tânăr membru al lotului național, prima sa participare la un Campionat Mondial a fost la ediția din 2018, din Cehia), Daroczi Lorand (băimărean, și-a început activitatea la Aeroclubul Baia Mare, în anul 2001 – acum este instructor de zbor și comandant adjunct la Aeroclubul Târgu Mureș) și Ioan Ciprian Lupaș (instructor de zbor la Aeroclubul Cluj-Napoca).

 

Echipa României a zburat pe planoare de înaltă acrobație MDM -1 FOX. În competiția pe echipe, pe locul 2 s-a situat Franța, pe locul 3 Germania și pe locul 4 Austria.

 

La individual, Daroczi, pe locul 6 în topul mondial

 

La această ediție (a 10-a a FAI WAGAC – World Advanced Glider Aerobatic Championships), băimăreanul Octav Alexan, cel mai tânăr component al lotului național, a cucerit în competiția individuală la clasa Advanced medalia de argint și titlul de vicecampion mondial, într-o competiție la care au participat 31 de sportivi – titlul de campion mondial la proba individuală i-a revenit sportivei poloneze Patrycja Pacak, iar medalia de bronz a fost câștigată de francezul Charlie Levy Louapre.

 

Comandantul adjunct al Aeroclubului Teritorial Târgu Mureș, Daroczi Lorand, a fost al doilea cel mai bine clasat din naționala României, pe locul 6 în clasamentul individual al clasei Advanced. Ceilalți trei sportivi români s-au clasat pe locurile 7 (Ciprian Lupaș), 18 (Gal Zsolt) și 20 (Alin Droboș). Performanța piloților români este cea mai mare obținută în istoria planorismului din țara noastră.

 

 

Andrei TUDORAN

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare