PLANUL DE SALVARE – Își revine Romcab după peste 3 ani de insolvență? – a depus planul de reorganizare și a angajat 500 de oameni în acest an

ROMCAB TÂRGU MUREȘ. Producătorul de cabluri Romcab din Târgu Mureş, în insolvenţă şi suspendat de la tranzacţionarea pe bursă din februarie 2017, controlat de Zoltan Prosszer (foto mic dreapta) prin sereleul Sadalbari (deține 69,03%) și-a depus în 20 noiembrie 2020 planul de reorganizare la Tribunalul Specializat Mureș, a angajat în acest an 500 de oameni și a reusit ca la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului să atingă un volum de vânzări comparabil cu cel din 2016 (an anterior perioadei de insolvență).

 

Logica economică arată o perspectivă pozitivă (sigur, mai este drum de parcurs până la salvarea firmei mureșene: aprobarea planului de adunare a creditorilor, confirmarea acestuia din partea judecătorului  sindic și încă 3 ani în care planul de salvare trebuie executat).

 

Evoluția situației financiare a producătorului de cabluri din Târgu Mureș (de la o cifră de afaceri de 38 de milioane de euro din anul intrării în insolvență și până la 97 de milioane de euro în 2019) și previziunile pentru acest an, când, în pofida pandemiei, în primele 9 luni Romcab a raportat o cifră de afaceri de 134 de milioane de euro, previzionând ca până la finalul anului să depășească 150 de milioane de euro, dă credit calculelor din planul de reorganizare (care prevede o vânzări de 180 de milioane de euro în fiecare din cei 3 ani viitori).

 

Deși firma și-a dublat veniturilor realizate din activitatea operațională, au crescut și cheltuielile, așa că pierderea netă înregistrată la 30 septembrie 2020 a fost de aproape 35,6 milioane de lei (în regres cu 70%), iar totalul datoriilor a ajuns în acest moment la puțin peste 1 miliard de lei (exact: 1.056.193.751 lei – e drept, peste 900.000 lei sunt datorii pe termen lung). Deci, mai e de lucru, dar n-a zis nimeni că o insolvență la acest nivel poate fi ușoară. Dar se plătesc creanțe comerciale (datorii), nivelul acestora înregistrând o scădere cu aproape o treime față de anul trecut.

 

 

În acest moment, Romcab are 600 de angajați, 500 dintre aceștia fiind angajați în acest an, și perspectiva relocării fabricii de pe platforma situată în Târgu Mureș, pe strada Voinicenilor nr. 35, a rămas de actualitate. Deși încă nu s-au finalizat litigiile juridice (cu sereleul Valtecia Development) pentru continuarea activității productive în actuala locație, Romcab a înscris în planul de reorganizare inclusiv relocarea fabricii, în Acățari, unde vizează construirea unei noi hale de producție lângă cea existentă.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare