Precizări importante de la Poliția de Frontieră – documentele necesare pentru călătoria minorilor

UTIL. Pe măsură ce se apropie vacanța de vară, tot mai mulți părinți români planifică călătorii în afara țării împreună cu copiii lor. În acest context, Poliția de Frontieră a emis recent precizări esențiale privind ieșirea din România a minorilor, având în vedere că în acest an aproximativ 880 de cetățeni români minori au fost întorși din drum din cauza documentelor insuficiente.

Documentele Necesare pentru Călătoria Minorilor

Conform Poliției de Frontieră, documentele necesare pentru ieșirea din țară a minorilor români variază în funcție de situație:

 1. Minorul însoțit de un părinte sau de o terță persoană:
  • Document de călătorie valabil.
  • Acordul celuilalt părinte, dacă minorul călătorește cu un singur părinte.
  • Acordul ambilor părinți, dacă minorul călătorește cu altă persoană decât părinții.
  • Doar document de călătorie dacă minorul se deplasează la domiciliu/reședință și poate dovedi acest lucru.
  • Acordul unuia dintre părinți dacă minorul se deplasează pentru studii, concursuri sau tratament medical, cu dovada scopului călătoriei.
 2. Minorul peste 16 ani neînsoțit:
  • Document de călătorie valabil.
  • Acordul ambilor părinți.
  • Doar document de călătorie dacă minorul poate dovedi domiciliul/reședința în țara de destinație.

Poliția de Frontieră a clarificat că însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Totuși, dacă se constată că însoțitorul minorului a comis anumite infracțiuni, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul. Infracțiunile relevante includ omorul, infracțiuni sexuale, trafic de persoane, lipsire de libertate, trafic de droguri, trafic de țesuturi sau organe umane și terorism.

Acordul părintelui sau părinților pentru călătoria în străinătate a unui minor trebuie să fie materializat printr-o declarație notarială, conform modelelor disponibile pe site-ul Poliției de Frontieră.

În acest an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria pentru aproximativ 880 de cetățeni români minori deoarece părinții sau însoțitorii nu dețineau documentele necesare. Numai în ultima lună, circa 150 de minori nu au putut părăsi țara din cauza documentelor de călătorie nevalabile sau a lipsei acordului celuilalt părinte.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, Poliția de Frontieră recomandă părinților și însoțitorilor să se asigure că dețin toate documentele necesare înainte de a călători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare