Președintele Iohannis: Rocada Guvernului nu se va face în timpul grevei din învățământ

GUVERN. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Sibiu, că procedurile pentru rocada Guvernului ar trebui să înceapă vineri, dar numai dacă se încheie greva din Educație. “Nu cred că rocada se va face în timpul negocierilor”, a adăugat șeful statului.

“Nu am de gând să mă opun oricărei formule care duce la un guvern stabil. Discuțiile au loc în continuare, negocierile au loc în continuare. Coaliția trebuie să decidă cum vrea să arate viitorul guvern și cine ar trebui să facă parte din coaliția de guvernare, dar sunt încrezător că lucrurile se vor rezolva. Acum, bineînțeles, astăzi fiind joi și greva încă nu s-a încheiat, vom vedea dacă vom reuși să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar asta nu este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două rocada se face. Important este să avem o procedură clară, să știm cum va funcționa coaliția și să avem un Guvern care să garanteze stabilitatea Guvernului și stabilitatea României. Aceste lucruri le prețuiesc foarte mult și le-am transmis celor din conducerea coaliției”, a spus Klaus Iohannis, întrebat joi, la Sibiu, dacă UDMR ar trebui să continue să guverneze sau dacă noul Executiv ar trebui să fie susținut și format doar de PNL și PSD.

Întrebat dacă desemnarea premierului, programată să înceapă vineri, ar putea fi amânată, șeful statului a răspuns: “Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condițiile în care greva din învățământ este cu siguranță finalizată. Vom vedea”.

Întrebat dacă greva nu se va încheia, când ar putea începe procedurile de rocadă a prim-miniștrilor, președintele Iohannis a răspuns: “Atunci este necesar ca Guvernul și coaliția, în general, să continue negocierile cu sindicatele până când se va găsi o soluție”. “Nu cred că rocada se va face în timpul negocierilor. Este încă destul de complicat și ambele sunt proceduri complicate. Ele pot fi luate pe rând”, a adăugat șeful statului.

Totodată, aflat astăzi la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj părinților, elevilor și profesorilor și le-a transmis acestora să aibă încredere că lucrurile se vor îmbunătăți în sistemul de învățământ, inclusiv în ceea ce privește salarizarea profesorilor.

Șeful statului a precizat că se așteaptă ca în spațiul public să existe mai multe discuții despre faptul că Parlamentul a adoptat noile legi ale educației, în procedură ordinară. “Mi-aș dori foarte mult ca cei care au vorbit foarte mult în ultima vreme despre ce ar trebui să facem să ia act că am făcut pași și vom continua să facem”, a spus Iohannis.

“M-am exprimat pe această temă, spre surprinderea unora, și îmi mențin opinia: solicitările profesorilor sunt întemeiate. Este poate chiar puțin dificil de înțeles și de transmis de ce profesorii sunt o categorie care câștigă foarte puțin și, în același timp, oferă totul comunității. Un profesor oferă și persoana și cunoștințele și dedicarea pentru a educa tânăra generație. În același timp, trebuie să vedem că lucrurile nu se pot corecta peste noapte. De aceea, cred că trebuie să vedem ce se poate face rapid, iar Guvernul a promis unele probleme care pot fi rezolvate rapid, dar trebuie să vedem și ce nu se poate face rapid, dar există voință politică pentru a face aceste lucruri. Apoi, negocierile trebuie să se desfășoare în așa fel încât să se ajungă la o concluzie comună și la o agendă. Pentru a ști exact când și ce este fezabil să facem. Firește, sindicatele cer întotdeauna mult și, dacă este posibil, mulți bani. Deși este ușor de înțeles – aceasta este o problemă care nu poate fi rezolvată instantaneu, dar convingerea mea este că aceste probleme vor fi rezolvate într-un viitor nu foarte îndepărtat. Nu vreau să spun că în jumătate de an, etc”, a declarat președintele.

Totodată, șeful statului a mai spus că a fost surprins de faptul că cei care au organizat greva din învățământ nu au discutat despre noile legi ale Educației adoptate de Parlament. “Pe de altă parte, recunosc că am fost puțin surprins de faptul că niciunul dintre cei care au organizat greva nu a remarcat sau nu a subliniat că tocmai în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educației. M-aș fi așteptat, măcar marginal, ca aceste lucruri să fie menționate. Este pentru prima dată, după mult timp, când legile educației sunt aprobate în mod corespunzător în Parlament, în procedură ordinară. Sunt multe noutăți în această legislație. Mai are un pic de parcurs până să ajungă la promulgare, dar sunt foarte mulțumit că am ajuns în această etapă printr-o procedură absolut normală. Așadar, Parlamentul a înțeles importanța acestor legi. Aș dori foarte mult ca cei care au vorbit mult în ultima vreme despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut pași și vom continua să facem. Profesorilor, părinților, elevilor, le spun următorul lucru: să aibă încredere, lucrurile se vor îmbunătăți și contextul general și modul în care va funcționa sistemul educațional. Sunt convins că și salarizarea cadrelor didactice va fi îmbunătățită, pentru că trebuie să facem acest pas în România”, a adăugat Iohannis.

Astăzi a fost a patra zi consecutivă de grevă generală a cadrelor didactice din întreaga țară. De altfel, mii de profesori au protestat joi în Piața Victoriei din București. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că salariile profesorilor vor crește atunci când va fi finalizată legea salarizării și că, până atunci, Guvernul își va menține oferta de acordare a cardurilor de premiere. Răspunsul profesorilor la această ofertă a fost ferm: “Este jignitoare. Noi spunem un NU hotărât. Greva va continua”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare