Preț carburanți 4 august. Șoferii vor avea o surpriză la pompă!

ECONOMIE. O nouă surpriză la pompă. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru un litru de motorină. Pe de altă parte, benzina stagnează.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au avut o evoluție neașteptată, dar similară cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței. Acest studiu a reanalizat modul în care sunt transmise modificările cotațiilor și a constatat că există o diferență de câteva zile între acestea.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pentru piața benzinei și motorinei, fiind influențată de cerere, ofertă și tranzacțiile dintre traderi pe piața angro a combustibililor. Cu toate că cotația Platts nu este o informație publică, în general, ea urmează tendința prețului barilului de petrol pe termen lung. Astfel, atunci când cotațiile cresc pentru benzină și motorină la nivel internațional, prețurile la pompă ale carburanților în România se majorează, iar în cazul scăderilor, tarifele din stațiile de alimentare se diminuează.

Consiliul Concurenței a remarcat că ajustarea prețurilor la pompă are loc în general într-un interval de aproximativ o săptămână, atât în cazul creșterilor, cât și al scăderilor cotațiilor internaționale de referință Platts. Astfel, acest studiu oferă o perspectivă mai clară asupra relației dintre prețurile internaționale ale combustibililor și tarifele percepute la pompă în România.
În Târgu Mureș cel mai ieftin litru de benzină costă 6.84 lei la Lukoil iar cel mai ieftin litru de motorină standard 7.22 lei la același furnizor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare