Prețuri negative la energie în Ziua de Crăciun: Explicații și context

ENERGIE. Energia electrică tranzacționată pe piața pentru ziua următoare a înregistrat prețuri negative în cadrul tranzacțiilor realizate luni, 25 decembrie, cu livrare pe 26 decembrie. Conform datelor operatorului pieței de energie și gaze naturale, OPCOM, în ziua de Crăciun, prețul energiei cu livrare pentru ziua următoare a ajuns la zero și a devenit chiar negativ pentru intervalul orar 3-5, atingând un nivel minim de -0,04 lei/MWh. Aceasta reprezintă suma pe care producătorul o va plăti celui care cumpără, iar la această valoare s-au tranzacționat 959,7 MWh. Prețurile pentru restul zilei sunt, de asemenea, extrem de mici, sub 100 de lei/MWh.

Deși situația poate părea absurdă pentru România, este destul de comună în alte țări, apărând atunci când oferta de energie este mult mai mare decât cererea. În cazul României, oferta a crescut semnificativ datorită creșterii ponderei energiei regenerabile, care, în anumite intervale orare, acoperă întregul necesar de energie al țării. Condițiile meteorologice favorabile, cu vânt și soare în ultimele zile, au contribuit și ele la această situație. De asemenea, consumul scăzut, tipic perioadelor sărbătorești, contribuie la creșterea ofertei în raport cu cererea.

De ce producătorii vând la prețuri negative? Închiderea temporară a capacităților de producție poate fi mai costisitoare decât vânzarea la un preț negativ, iar certificatele verzi pot compensa pierderile. Fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu certificate verzi, iar valoarea acestora variază în funcție de anul de intrare în funcțiune și de rata inflației. Un producător de energie regenerabilă poate acoperi prețul negativ cu certificatele verzi, asigurându-și astfel un profit final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare