Primele 5 milioane de cărți de identitate cu cip

ADMINISTRAȚIE. Costul emiterii primelor cinci milioane de cărți electronice de identitate va fi suportat din fondurile PNRR, urmând ca ulterior să fie găsite alte surse de finanțare, inclusiv de la buget, pentru ca cetățenii să nu dea bani pe prima emitere a unui astfel de act, a precizat marți Cătălin Giulescu, șeful Direcției Evidența Populației din MAI.

Oficialul MAI a precizat la finalul ședinței de Guvern că prin ordonanța adoptată marți se va crea în principal cadrul legal pentru suportarea de către stat din fonduri alocate prin PNRR a costului cărții electronice de identitate pentru minim 5 milioane de cărți electronice emise

Un al doilea element esențial este crearea mecanismului de interoperabilizare a sistemelor IT pe care Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor le gestionează – este vorba de actualul Sistem Informatic Național pentru Evidența Persoanelor și Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă care va deveni operațional în toamna acestui an.

Aceste proceduri de interoperabilizare vor fi continuate – avem în vedere Agenția de Cadastru, plus alte sisteme, exonerând astfel cetățeanul de obligativitatea de a prezenta la ghișeu anumite documente.

De la momentul în care se va iniția extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivel național, în vara acestui an, cetățeanul va trebui să se prezinte fizic, nu va mai fi obligat să prezinte certificatele de stare civilă, informațiile relevante fiind preluate din Sistemul IT de Stare Civilă.

În măsura în care deține o proprietate pentru care există un cadastru, informațiile referitoare la adresa unde urmează să-și stabilească domiciliul sau reședința, urmează să fie preluate informatic prin interoperabilizare din sistemul IT gestionat de ANCPI.

Părinții vor putea solicita cartea electronică de identitate pentru minori chiar de la naștere.

Cine nu-și dorește cartea de identitate cu cip poate alege cartea de identitate simplă.

Noile cărți de identitate vor fi de dimensiunea permisului auto sau al cardului bancar.

Cetățeanul care se prezintă cu 30 de zile înainte de a împlini 18 ani, va putea beneficia actul de identitate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

Domiciliul va fi înscris doar pe cipul cărții de identitate. Datele referitoare la domiciliu vor fi doar înscrise pe suportul de stocare a cărții electronice de identitate, putând să accesăm aceste servicii de la distanță. Pe viitor, schimbarea domiciliului sau aplicarea reședinței va putea fi făcută de acasă din fața unui dispozitiv electronic. Astfel cetățeanul va fi scutit de prezența continuă în ghișeu.

Diferențele între cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate sunt la nivel vizual, iar cea de-a doua poate fi folosită pentru certificarea identității și legitimarea la nivel național.

Pe viitor cartea electronică de identitate nu va mai avea tipărit domiciliul.

Ministru Bode a anunțat că extinderea emiterii de cărți electronice de identitate va fi la București, cel mai probabil în vara acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare