PROGRAM – Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”

0
73

EVENIMENT. Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20-22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov, Cluj-Napoca și București.

 

Festivalul dedică unul dintre spectacolele sale Zilei Naționale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat în spațiul solemn al Bisericii Reformate din Cetatea Medievală din Târgu Mureș, în 20 august. Un concert excepțional de orgă va fi urmat de prețioasa Misă a lui Mozart, sub bagheta dirijorului Traian Ichim (Cel mai bun dirijor român la Gala Operelor din 2015, doctor în studiul artelor și culturologie, lector universitar al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov).

 

De asemenea, în cadrul ediției din acest an a festivalului, vor concerta pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Brașov sau Cluj-Napoca, iar la Palatul Culturii din Târgu Mureș va fi prezentată duminică, 22 august, la închiderea festivalului, “Elixirul dragostei”, partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotrivă comică și sentimentală, un spectacol care beneficiază de participarea extraordinară a tenorului Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. La rândul ei ovaționată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsár poartă mai departe, într-o explozie de umor și bucurie, o poveste de iubire amuzantă, delicată.

 

La ediția din acest an, nu va avea loc concursul L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition, aceasta urmând să fie repus în programul festivalului începând din 2022.

 

Consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naționale, festivalul, care în acest an prezintă o ediție specială multiculturală, este o reverență adusă sopranei Virginia Zeani, diva “Assoluta”, care s-a bucurat de adorația publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale.

 

“Muzica înălțătoare, vindecătoare, este principala promisiune a acestei ediții a festivalului. Este un privilegiu să putem purta, mai ales acum, un mesaj de speranță, evocând încă o dată strălucirea anilor de aur ai operei și excepționalele ei legende. Este, de asemenea, o bucurie să ne putem continua misiunea de ambasador al excelenței și al aspirației către înalta performanță. Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente”, a declarat Péter Kolcsár, director artistic al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”.

 

Festivalul Regal de Operă este un omagiu adus Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic relevă un sublim model de viață și de conduită scenică. Vorbește despre valorile care au guvernat destinul unei tinere care, la vârsta de 13 ani, a pornit să-și înfrunte viața dintr-un sat transilvan, ajungând diva adorată a marilor teatre ale lumii. Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene internaționale și pentru tot atâta timp profesor emerit de muzică al Universității Indiana (SUA), Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale la nivel mondial și unul dintre cele mai puternice simboluri naționale ale României. În vârstă de 95 de ani, Virginia Zeani locuiește în Forida (SUA).

 

* Foto: @ Paul Buciuta, Valentin Mașca, Arhiva festivalului

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ