REACȚIA AJUTORULUI DE STAT – Wizz Air a reluat cursele Roma – Târgu Mureș și retur

TÂRGU MUREȘ – ROMA. Începând de joi, 1 iulie 2021, operatorul aerian Wizz Air a reluat cursele de pe Aeroportul Internațional Transilvania din Târgu Mureș spre capitala Italiei, Roma, și retur.

 

Zborurile vor fi operate de pe aeroportul din Fiumicino (titulatura oficială a acestuia este Aeroporto Internazionale Leonardo da Vinci, situat la 35 km de centrul Romei, fiind cel mai mare și mai aglomerat aeroport din Italia, cu un trafic anual de circa 37 de milioane de pasageri), cu aeronave Airbus 321neo (care beneficiază de noua versiune de motor jetline a Airbus, și o capacitate pentru pasageri de 244 de locuri). Cursele de pe Aeroportul Internațional Transilvania vor fi operate în regim de trei pe săptămână, în zilele de marți, joi și sâmbătă.

 

Zborul Târgu Mureș – Roma și retur a fost inaugurat de Wizz Air în 16 iunie 2011 (inițial pe aeroportul din Fiumicino, iar din 2013 l-au mutat pe aeroportul secundar al Romei, cel din Ciampino), ulterior renunțând din cauza ineficienței economice – în acel an, când aeroportul mureșean era condus/manageriat de Ştefan Petru Runcan, s-au lansat și rutele către/dinspre Londra, Copenhaga, Barcelona, Madrid, Roma, Dortmund, Milano şi Bologna (cu excepția rutei Copenhaga, operată de Cimber Air, toate celelalte rute erau operate de Wizz Air, care își deschisese în 2011 hub aerian la Târgu Mureș). În perioada 2010-2013, Aeroportul Internațional „Transilvania” Târgu Mureș a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de pasageri din Romania, de 380%.

 

În 2021, compania aeriană Wizz Air a deschis cea de-a 43-a bază a sa, la Roma, pe Aeroportul Fiumicino, care este hub aerian pentru încă trei companii: Alitalia, Alitalia CityLiner și Vueling. De unde deschiderea/apetitul Wizz Air pentru deschiderea de noi rute? Răspunsul este simplu: operatorul low-cost este obligat de lege să introducă noi destinații pe aeroporturile din județele în care solicită și primește ajutor de stat (acesta este și motivul noilor rute deschise de Wizz Air pe/de pe aeroportul mureșean: este plătit pentru asta).

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare