Robert Kovacs cu Tas și Istvan Ferenczy cu Nero

RECONFIRMARE – Cei doi câini ai Salvamont Mureș, Tas și Nero, au fost rebrevetați ca și câini de intervenție în avalanșă (GALERIE FOTO)

SALVATORI DIN AVALANȘĂ. Cei doi câini ai Salvamont Mureș, Tas (Tas von Grof Box, 6 ani – rasa Ciobănesc Olandez, în echipaj cu salvatorul montan Kovács Róbert, brevetat din 2017) şi Nero (3 ani, rasa Labrador Retriever – în echipaj cu salavatorul montan Ferenczy István, brevetat din 2020) au fost rebrevetați ca și câini de intervenție în avalanșă. În acest moment, în România există doar 19 câini brevetați pentru salvarea oamenilor din avalanșă (în 12 județe) – în anul 2020, aceștia au participat la 33 de misiuni de salvare.

 

Istvan Ferenczy cu Nero, brevet reconfirmat
Robert Kovacs cu Tas, brevet reconfirmat

 

O unitate canină de intervenție în avalanșă este formată dintr-un salvator montan și un câine – acesta, pe lângă capacitățile de căutare în zăpadă, trebuie să se deplaseze în tandem cu salvatorul montan atunci când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate ATV sau snowmobil, să nu fie agresiv etc.

 

În fiecare an, unitatea canină trece printr-o examinare (în acest an a fost organizată – de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania, Consiliul Naţional al Serviciilor Salvamont şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență – în perioada 9-11 martie, în masivul Făgăraş), în urma căreia primește (sau nu) brevet/autorizație de intervenție în avalanșă.

 

 

* Foto: Salvamont Salvaspeo Mureș și Câini de avalanșă Salvamont România

 

Andrada VLAS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare