REZULTAT LICITAȚIE – Centura rutieră a Sighișoarei va fi construită cu peste 306 milioane de lei de o asociere româno-turcă, cu lider Clean Prest Activ

VARIANTA DE OCOLIRE SIGHIȘOARA. Câştigătorul pentru proiectarea şi construcţia Centurii rutiere (Varianta de Ocolire) a municipiului Sighișoara este asocierea de firme formată din Clean Prest Activ SRL & Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL & Ilci Insaat Ve Ticaret Anonim Sirketi (Turcia) & T Dancor Romconstruct SRL. Câștigătorul licitației lansate în 14 iunie 2021, la care au fost depuse 7 oferte, a fost desemnat joi, 28 aprilie 2022, cu o ofertă de peste 306 milioane de lei (exact: 306.748.680 lei, sumă care cuprinde TVA).

 

Durata de execuţie a contractului este de 38 luni (14 luni pentru proiectare şi 24 luni pentru execuţie), iar perioada de garanţie oferită de antreprenor este de 60 de luni. Contractul va putea fi semnat doar după 10 zile, în cazul în care nu se depun contestații.

 

Desemnarea câștigătorului a fost amânată de mai multe ori de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care administrează investiția prin structura regională (Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov). MSnews a menționat detalii despre cei 7 ofertanți (firme și asocieri de firme) și despre proprietarii acestora, la momentul închiderii perioadei de ofertare, detalii AICI.

 

Cine este câștigătorul contractului

 

• Liderul de asociere, Clean Prest Activ SRL, este fosta Dancor Cleaning SRL, o firmă de curățenie înregistrată în Sectorul 3 București. Are ca unic acționar și administrator pe Oana Nicoleta Răzdan și are 599 de angajați. Din 2019, i-a explodat cifra de afaceri, triplându-se – în 2020 a declarat 42,31 milioane de lei, raportând un profit net de 1,67 milioane de lei. De-a lungul timpului, presa centrală a acreditat ideea că firma se află sub controlul unor politicieni PSD care controlează filiala social-democrată din județul Olt, frații Dan și Cornel Ciocan (primul președinte al PSD Caracal și parlamentar, fost milițian, apoi polițist și ulterior, după ce și-a luat Bacalaureatul la vârsta de 50 de ani și a devenit inginer agronom la 56 de ani, secretar al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor; al doilea a fost condamnat pentru 5 ani, dar a făcut doar 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală).

 

T Dancor Romconstruct SRL este tot o firmă creată de pesedistul Dan Ciocan din Caracal, astăzi îi aparține în acte lui Victor Zazu (consătean din Rotunda cu frații Ciocan). Firma are 30 de angajați și 4,75 milioane de lei cifra de afaceri (în 2020), dar nu e prea profitabilă, raportând un profit net de doar 16.400 lei.

 

Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL (este fosta Mirghiș Plus SRL), înregistrată în Oradea, este administrată de Lucia Monica Mirghiș (asociat unic, originară din Șimleu Silvaniei – jud. Sălaj). Este înregistrată și ca firmă de proiectare, dar și de protecție-pază (instalează sisteme de alarmă).

 

Ilci Insaat Ve Ticaret Anonim Sirketi SRL este subsidiara din România a  grupului turc Ilici Holding. Firma este reprezentată în România de turcul Cevat İlçi. Grupul se mândrește cu distincția oferită de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, “Premiul pentru contribuția majoră la ocuparea forței de muncă”, pentru impozitele plătite la visteria statului turc și numărul de persoane angajate.

 

Despre traseul Variantei de ocolire Sighișoara
Varianta de ocolire Sighişoara are 13,057 kilometri lungime, cu câte o bandă pe sens, și pornește din DN13 (în partea de est a municipiului, în apropierea localităţii Albeşti), se îndreaptă către nord-est revenind în DN13 (în apropierea localităţii Hetiur).

Pe traseu sunt prevăzute, printre alte structuri: pasaj de 74,12 metri pentru traversarea căii ferate şi a drumului naţional DN13 (în zona Albeşti); pod de 134,20 metri (peste râul Târnava Mare şi pârâul Satului); viaduct de 150 de metri, cu 6 deschideri (în zona Hetiur unde traversează o vale adâncă fără curs de apă).

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare