România ,după atacul cibernetic: Măsuri imediate pentru securitatea datelor publice

INFORMATICĂ După un atac cibernetic recent care a vizat datele sensibile ale Camerei Deputaților din România, inclusiv informațiile premierului Marcel Ciolacu, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, anunță măsuri urgente pentru sporirea securității datelor informatice din instituțiile publice. Incidentul a lăsat o breșă de securitate prin care hackerii au furat aproximativ 250 GB de documente, inclusiv cele ale premierului, cerând o sumă de răscumpărare de 43.000 de euro în bitcoin.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat importanța luării măsurilor necesare pentru a preveni astfel de atacuri în viitor și a asigura securitatea datelor publice. Deși documentele sustrase nu sunt clasificate, iar autoritățile susțin că nu există legături cu documente clasificate, impactul unui astfel de atac este semnificativ, evidențiind vulnerabilitățile sistemelor de securitate cibernetică.

Natura atacului și răspunsul autorităților

Atacul cibernetic a avut loc printr-o breșă de securitate în Camera Deputaților, unde hackerii au reușit să sustragă 250 GB de documente, inclusiv informații personale ale premierului Marcel Ciolacu. Autorul atacului solicită o sumă de răscumpărare sub formă de bitcoin, subliniind vulnerabilitatea instituțiilor publice în fața noilor amenințări cibernetice.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a anunțat că se va concentra pe recuperarea datelor direct pe serverele Camerei Deputaților și pe securizarea rețelei pentru a preveni eventualele atacuri ulterioare. El a menționat că a avut loc o modificare în Legea privind Securitatea Cibernetică pentru a întări măsurile de protecție.

Principalele instituții implicate în securitatea statului român, inclusiv serviciile de informații, de pază și protecție, precum și ministerele Apărării și al Afacerilor Interne, au fost mobilizate pentru a asigura protejarea infrastructurii publice în fața amenințărilor cibernetice.

Reacția Premierului și ancheta tehnică în desfășurare

Marcel Ciolacu, premierul României, a reacționat rapid la compromiterea datelor personale, anunțând că își va schimba cartea de identitate. Datele personale ale premierului, precum și ale altor politicieni, au fost publicate pe Dark Web. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că se desfășoară o anchetă tehnică în legătură cu breșa de securitate și că vor fi prezentate concluziile unei investigații amănunțite în curând.

În final, atacul cibernetic și răspunsul autorităților subliniază importanța întăririi securității cibernetice la nivel guvernamental și necesitatea implementării unor măsuri preventive pentru a proteja datele sensibile și a preveni consecințele negative ale unor astfel de incidente în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare