România Green Building Council (RoGBC) lansează inițiativa SMARTER4EU pentru sustenabilitatea clădirilor din Europa

SUSTENABILITATE. România Green Building Council (RoGBC), organizația națională de frunte dedicată promovării sustenabilității în domeniul construcțiilor, a anunțat lansarea unei noi inițiative la nivel european și internațională numită SMARTER finance for EU (SMARTER4EU). Această inițiativă are ca scop catalizarea certificării proiectelor rezidențiale din întreaga Europă, urmărind să atingă o valoare de piață de 100 de miliarde de euro. Prin SMARTER4EU, RoGBC dorește să continue succesul proiectului anterior “Smarter Finance for Families,” care a extins programul Green Homes & Green Mortgages în 21 de țări cu sprijinul a 29 de organizații partenere.

Obiectivul principal al SMARTER4EU este să încurajeze dezvoltarea și certificarea proiectelor rezidențiale care respectă sau chiar depășesc standardele de performanță stabilite de taxonomia europeană privind finanțările verzi. Acest lucru asigură că aceste proiecte se bucură de o adevărată performanță de mediu și o guvernanță riguroasă.

Monica Ardeleanu, Director Executiv și Director de Cercetare al România Green Building Council, subliniază: “Observăm o creștere constantă a numărului de dezvoltatori interesați de construirea de locuințe sustenabile. În prezent, colaborăm cu peste 65 de dezvoltatori și avem în portofoliu 17.500 de locuințe, fie certificate, fie în curs de certificare Green Homes în România. Valoarea totală a acestor locuințe depășește 3,8 miliarde de euro. Acestea pot fi finanțate prin credite verzi oferite de zece bănci partenere, printre care se numără Raiffeisen Bank, Alpha Bank, BCR, Libra Bank, Vista Bank, Garanti Bank, Banca Transilvania, BRD, Procredit Bank și ING Bank.”

SMARTER4EU este susținut de Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) din cadrul Comisiei Europene prin intermediul programului LIFE Clean Energy Transition. Această inițiativă marchează un pas semnificativ către dezvoltarea și promovarea proiectelor de construcții sustenabile în întreaga Europă, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor de mediu și financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare