Soós Zoltán (stânga), Ilyés Dionisie (dreapta)

SALUBRITATEA, FAZA SUBURBANĂ – Ilyés Dionisie (director Sylevy Salubriserv): “Primarul Soós e habarnist, nerușinat, mincinos și incompetent”

SCANDAL PE NERVII CETĂȚENILOR. În timp ce municipiul Târgu Mureș pute, duhnește de-ți mută nasul, e jegos și guoaiele se revarsă din tomberoane, scandalul salubrității se mută dintr-o zonă a veritabilului suburban, în una a verbalului suburban. Însă asta nu-ncălzește pe niciun plătitor de taxe și impozite dintr-un oraș stăpânit de mizerie și nici nu rezolvă problema cauzată de lipsa salubrității, care este chiar o infracțiune penală săvârșită în formă continuată de administrația publică locală.

 

După ce primarul Soós Zoltán tot mestecă de ceva vreme sloganul cu hoția celor de la Sylevy (care ar gonfla facturile) și șantajul (insinuând că acesta ar veni de la patronatul neputicioasei firme de salubritate Sylevy Salubriserv din comuna Ceuașu de Câmpie), dar nu a făcut nicio plângere penală în acest sens împotriva șantajiștilor pe care, temător, se ferește să-i nominalizeze public, a venit rândul patronatului Sylevy să-și deverse argumentele în public, atât cât le permite nivelul.

 

Reprezentant al firmei de salubritate în acest conflict (în colțul roșu, cum ar spune announcer-ul la o dispută pugilistică), directorul Ilyés Dionisie (care este și acționar al firmei căreia i s-a încredințat salubritatea municipiului reședință de județ). Din respect pentru comunitatea maghiară nu o să fac referire la ortografia lui Ilyés (care pe lângă greșelile și dezacordurile clasice, folosește greșit termeni pe care nu-i cunoaște – bine, Ilyés nu scrie corect nici în maghiară, dar asta nu e problema noastră) –  recunosc, am făcut eforturi să înțeleg ce vrea să spună (mai bine scria în maghiară și cei interesați și necunoscători ai limbii apelau la Google Translate).

 

Ce zice Ilyés? Că Soós (numit, zeflemitor, „primarul nou”) habar nu are ce vorbește (adică e prost, că numai proștii vorbesc fără să știe) și “minte cu nerușinare”. Bine, pe oamenii care au plătit taxa de salubritate și înoată în jeg să-și clădească punga de gunoi peste piramidele revărsate din tomberoanele de ev mediu din Târgu Mureș îi cam lasă rece considerațiile lui Ilyés despre Soós și ale lui Soós despre Ilyés/Sylevy Salubriserv, interesându-i un singur lucru: de ce au transformat orașul în propriul lor câmp de joacă, lăsându-l pradă jegului și duhorii.

 

Ilyés explică de ce. El susține că 7 luni (cu referire la finalul mandatului de primar al lui Dorin Florea) au făcut curat lună-soare-stele, dar că acum Soós a dispus sistarea activității de la Sylevy, că nu are bani în pușculița orașului. Păi cum nu are bani, se-ntreabă Ilyés, când a încasat peste 20 de milioane de lei în acest an din taxa de salubritate?

 

Bine, o precizare/rectificare: Soós nu a dispus sistarea activității Sylevy Salubriserv că nu are bani, ci că a zis că ăia sunt hoți și facturează mai mult decât colectează (primarul a zis-o ușor altfel, că el e mai puțin… ferm, dar asta era idea). OK, acum putem reveni la discursul lui Ilyés, care recunoaște că Târgu Mureș este cel mai murdar oraș din România și subliniază cauza: incompetența primarului și a echipei pe care o conduce (asta a subliniat-o de două ori, pentru cei care n-au înțeles cu un rând mai sus).

 

Ce mai spune Ilyés, pe final? Singura afirmație pe care, cu toată paciența și bunăvoința, nu reușesc să o traduc inteligibil/rațional. Sună așa:“de două ori nu a plătit la timp depozitul de deșeuri de la Sânpaul!”. Ar fi greșit să înțelegem că Soós n-a plătit la Centrul de la Sânpaul, pentru că Primăria n-are nicio treabă cu asta, de plătit trebuie să plătească operatorul care depune deșeurile (în cazul de față Sylevy Salubriserv).

 

Probabil că vrea să spună că doar de două ori i s-a întâmplat firmei sale să nu plătească, ceea ce ne interesează puțin: au un contract cu Primăria, dacă s-a încălcat vreo prevedere contractuală există căi de soluționare (instanța, de exemplu). La fel, ne interesează puțin că Sylevy a gonflat facturile către Primărie, sunt soluții și în acest sens (să nu le plăterască nimic, să le facă plângere penală, să-i acționeze în instanță).

 

Cât timp, însă, niciuna din părți NU face nimic pentru a soluționa unica problemă care-i interesează pe cetățeni (și care e salubritatea / curățenia), vinovăția aparține ambelor părți. Și această dispută verbală feisbucistă este egală cu zero. O ceartă între doi udmeriști, unul supărat pe celalălt că nu lucrează bine, celălalt supărat că i se ia jucăria de zeci de milioane de lei. Punct.

 

* Foto Ilyés Dionisie: @ Nagy Tibor / nepujsag.ro

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Este suspicios ca nici unul dintre parti nu se adreseaza instantelor judecatoresti. Daca luam insa in calcul ca procesele se prelungesc zeci de ani atunci nici aceasta cale nu este preferabila.In orice caz din aceasta disputa reiese clar denigrarea primarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare