SĂRBĂTOARE – Ziua Internațională a Iei

0
37

DE SÂNZIENE. Din 2013, românii de pretutindeni serbează astăzi cu mândrie Ziua Internațională a Iei, tot azi sărbătorindu-se Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi străvechea Sărbătoarea a Sânzienelor şi Drăgaicei.
Ia – cămaşa tradiţională românească – este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului. Această piesa specială se purta îndeosebi în zilele de sărbătoare.
Femeile care le țeseau își transpuneau pe pânzâ toate emoțiile și trăirile, conturand povești prin simboluri cu profundă însemnatate, acestea devenind un ADN cultural al românilor.
 
Acest eveniment este recunoscut în peste 50 de țări și 300 de localități pe toate continentele. Ziua Internațională „La blouse Roumaine” a intrat in programul anual al muzeelor și al Instituțiilor culturale din țară și din străinătate. În orice colțișor al lumii, cineva readuce la viață frumusețea, gingășia și semnificațiile profunde transpuse în motivele purtătoare de povești și istorie, ele fiind o sursă de inspirație inclusiv in marile colecții vestimentare ale celor mai mari creatori de moda din lume.
 
Briena MareATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ