SĂRBĂTOARE – Ziua Internațională a Iei

DE SÂNZIENE. Din 2013, românii de pretutindeni serbează astăzi cu mândrie Ziua Internațională a Iei, tot azi sărbătorindu-se Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi străvechea Sărbătoarea a Sânzienelor şi Drăgaicei.
Ia – cămaşa tradiţională românească – este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului. Această piesa specială se purta îndeosebi în zilele de sărbătoare.
Femeile care le țeseau își transpuneau pe pânzâ toate emoțiile și trăirile, conturand povești prin simboluri cu profundă însemnatate, acestea devenind un ADN cultural al românilor.
 
Acest eveniment este recunoscut în peste 50 de țări și 300 de localități pe toate continentele. Ziua Internațională „La blouse Roumaine” a intrat in programul anual al muzeelor și al Instituțiilor culturale din țară și din străinătate. În orice colțișor al lumii, cineva readuce la viață frumusețea, gingășia și semnificațiile profunde transpuse în motivele purtătoare de povești și istorie, ele fiind o sursă de inspirație inclusiv in marile colecții vestimentare ale celor mai mari creatori de moda din lume.
 
Briena Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare