Schimbări majore în regulile de racordare la rețeaua de energie electrică în România

ENERGIE. În cadrul forumului energetic regional FOREN 2024, care are loc la Neptun, Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a prezentat noi informații privind schimbările în regulile de racordare la rețeaua de energie electrică.

Potrivit datelor furnizate, doar 10-15% din proiectele de energie regenerabilă care au obținut avizul tehnic de racordare (ATR) se vor concretiza și vor produce energie electrică. Acest procent reflectă dificultățile și provocările cu care se confruntă sectorul regenerabilelor în România.

Începând cu anul 2026, racordarea noilor unități de generare de energie electrică de cel puțin 5 MW se va realiza prin licitații pentru atribuirea capacității în rețea. Aceste licitații vor fi organizate de Transelectrica, conform unei reglementări care este momentan în dezbatere publică. ANRE va organiza o nouă rundă de discuții cu toate părțile interesate înainte de a finaliza forma finală a Ordinului.

Această schimbare are ca scop eficientizarea procesului de racordare și asigurarea unei alocări mai transparente și competitive a capacităților în rețea. De asemenea, se urmărește stimularea investițiilor în noi proiecte de energie regenerabilă printr-o abordare mai structurată și predictibilă.

În prezent, România are instalate capacități de 3.026 MW în eolian și 1.638 MW în fotovoltaic, excluzând prosumatorii. Acești indicatori subliniază potențialul țării de a-și crește producția de energie din surse regenerabile, în contextul noilor reglementări care urmează să fie implementate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare