Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: odată cu aderarea Suediei la NATO, Flancul Estic va fi transformat, coerent și continuu

ALIANȚĂ. În cadrul unei declarații susținute vineri la Iași, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că cu intrarea Suediei în NATO în curând, flancul estic al alianței va deveni un continuum coerent, extinzându-se de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră și Marea Mediterană. Geoană a subliniat importanța acestei transformări strategice și a menționat că aceasta va avea consecințe semnificative nu doar în domeniul securității, ci și în cel politic și economic.

Secretarul general adjunct al NATO a participat la dezbaterea intitulată „Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE”, unde a subliniat că schimbările geopolitice declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei au avut impact nu doar asupra securității, ci și asupra ordinii europene și internaționale, normelor de drept și predictibilității globale.

Geoană a evidențiat că suntem într-un moment complex și transformativ al istoriei umanității, în care revoluțiile tehnologice în domeniul inteligenței artificiale, robotică inteligentă, computing cuantum, biotehnologie și alte domenii interacționează complex cu securitatea, economia și societatea umană.

El a avertizat că perioadele de transformare pot fi periculoase și create de anxietate publică, dar a subliniat importanța anticipării și adaptării la schimbare. Geoană a evidențiat că națiunile care îmbrățișează schimbarea ies învingătoare, în timp ce cei politici miopi riscă să fie striviți de aceste transformări masive. Discursul său a reflectat nevoia unei noi echilibrări între economie și securitate națională, tehnologie și societate, în contextul unor schimbări globale majore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare