Sfârșitul unei ere: Germania își închide ultimele 3 reactoare nucleare

ENERGIE. Măsura a fost mult așteptată într-o țară care se teme de dezastre precum Cernobîl și Fukushima, dar ecologiștii spun că Berlinul se bazează prea mult pe cărbune și este în întârziere în ceea ce privește energia regenerabilă.

Germania a oprit sâmbătă ultimele sale trei reactoare nucleare, ieșind din energia atomică chiar dacă încearcă să se dezbrace de combustibilii fosili și să gestioneze o criză energetică cauzată de războiul din Ucraina.

În timp ce multe țări occidentale își sporesc investițiile în energia atomică pentru a-și reduce emisiile, Germania a pus capăt mai devreme epocii sale nucleare.

Este “sfârșitul unei ere”, a declarat compania energetică RWE într-un comunicat, la scurt timp după miezul nopții, confirmând că cele trei reactoare au fost deconectate de la rețeaua electrică.

Cea mai mare economie a Europei caută să lase în urmă energia nucleară încă din 2002, dar eliminarea treptată a fost accelerată de fostul cancelar Angela Merkel în 2011, după dezastrul nuclear de la Fukushima din Japonia.

Decizia de ieșire a fost populară într-o țară cu o puternică mișcare antinucleară, alimentată de temerile persistente legate de un conflict din timpul Războiului Rece și de dezastre atomice precum cel de la Cernobîl din Ucraina.

“Riscurile energiei nucleare sunt, în cele din urmă, imposibil de gestionat”, a declarat ministrul Mediului, Steffi Lemke, care în această săptămână a făcut un pelerinaj la nenorocita centrală japoneză înainte de o reuniune G7 în această țară.

Manifestanți antinucleari au ieșit în stradă în mai multe orașe germane pentru a marca închiderea.

Greenpeace, care se află în centrul mișcării antinucleare, a organizat o petrecere de celebrare la Poarta Brandenburg din Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare