Siropul de liliac: o licoare parfumată ce întruchipează bogăția naturii

CURIOZITĂȚI. Natura nu încetează să ne uimească, oferindu-ne constant ingrediente care ne încântă papilele gustative, iar siropul de liliac este o dovadă perfectă a acestui fapt. Carmen Ghimiş, o tânără mămică din Târgu Jiu, fascinată de fotografie şi bucătărie, deși domeniul în care lucrează și studiile pe care le are nu au legătură cu aceste pasiuni, demonstrează prin multă muncă și pricepere că poți explora orice cultură prin felurile ei de mâncare, adaptându-le specificului românesc.

Printre rețetele deosebite pe care Carmen le-a pus în practică se numără și siropul de liliac, subliniind cât de bogată este flora spontană. Ea își propune să pregătească oțeturi și siropuri din tot ce găsește comestibil în grădină și pe dealuri.

„Am ales rețeta cu siropul de liliac pentru că îmi place să gătesc preponderent cu ceea ce e în sezon și să urmez ritmurile anotimpurilor și natura. Plus că, după ce am descoperit cartea Monei Petre – ‘Ierburi uitate’, am început să folosesc diverse plante din flora spontană. Din fructele de păducel am făcut ketchup și acum siropul din florile de liliac. Cea mai bună metodă este cea în care pregătești siropul și îl lași să se răcească până devine călduț, iar apoi pui florile, pe care le lași la macerat în frigider în jur de 24 ore sau cât timp dorești, în funcție de intensitatea aromei. Varianta în care fierbi florile în sirop îl face amar, plus că nu rămâne mirosul de liliac, simțindu-se doar o aromă de buruieni. Florile se ofilesc foarte rapid. Atunci proaspete se pot pune și în salate, dar se pot amesteca în diverse aluaturi pentru prăjituri, biscuiți, dulceață, chiar și înghețată. Ni se pare ciudat când gătim și combinăm fructele cu carne sau folosim diverse flori comestibile, dar acestea, acum un secol, erau destul de normale. De curând, am început să explorez florile comestibile și prima din acest sezon este liliacul”, povestește Carmen, de 38 de ani, economist de profesie. Atracția pentru gătit o are din copilărie și a dorit să exploreze tot mai mult acest domeniu.

„Atracția pentru gătit o am de mică, mă relaxează și totodată mă încântă. Totul a început prin a aduce bunicii pătrunjelul din grădină pentru ciorbe și apoi, treptat, am dorit să fac și eu. Țin minte că în clasele primare mă uitam la o emisiune culinară pe TVE, pur și simplu mă fascina, chiar dacă nu înțelegeam spaniola, și pe TVR 2 la Jamie Oliver. Cu timpul, am înțeles că mâncarea și prepararea ei înseamnă mult mai mult decât ceva simplu, care ne satisface nevoile de bază. Poți explora orice cultură prin felurile ei de mâncare și, totodată, poți să le adaptezi specificului românesc. Globalizarea a ajutat prin ușurința cu care poți comanda orice produs de care ai nevoie pentru a realiza un anumit preparat”, adaugă Carmen.

Carmen preferă să înlocuiască ingredientele obișnuite din rețetele tradiționale, dând astfel o notă distinctă preparatelor ei. „De exemplu, la sarmale în loc de orez pun quinoa, la unele tocănițe aproape de final adaug lapte de cocos, iar curry am pus și în cârnați. Pasta miso dă un gust deosebit ciorbei de vită, iar sosul de soia merge nemaipomenit de bine cu ouăle ochiuri”, dezvăluie ea.

Pe lângă pasiunea pentru gătit, Carmen cochetează și cu fotografia, activitate care îi menține creierul activ, atât pe partea creativă, cât și pe cea tehnică. Începută în 2016, pasiunea pentru fotografie a evoluat prin participarea la workshop-uri și cursuri online, iar în timp a investit într-un aparat foto. „Pe nișa food photography, cei care m-au impresionat au fost rușii și ca stil mă atrage dark mood photography. E provocator să te apuci de ceva nou când ești deja adult și ai un serviciu în alt domeniu, pentru că trebuie să jonglezi cu timpul între responsabilitățile de zi cu zi și dorința de a studia cât mai mult pentru fotografie”, recunoaște Carmen Ghimiș.

Povestea lui Carmen este o dovadă a faptului că pasiunea și dedicarea pot transforma chiar și cele mai simple ingrediente din natură în adevărate delicii culinare, oferind în același timp o perspectivă nouă asupra gătitului și fotografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare