Societatea Română a Centrelor de cercetare clinică: o nouă voce pentru devoltarea cercetării medicale în România

CERCETARE. Lansată public în această lună, Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică (SRCCC) aduce în prim-plan necesitatea unei reprezentări colective și manifestări eficiente pentru centrele de cercetare clinică, atât publice cât și private, precum și pentru echipele implicate în cercetarea clinică din România. Această inițiativă integrativă are ca scop principal facilitarea accesului pacienților la programele de cercetare desfășurate în țară.

Potrivit comunicatului remis presei, SRCCC promovează dezvoltarea unui cadru socio-economic adecvat pentru susținerea activității centrelor existente și stimulează înființarea de noi centre de cercetare clinică. Victor Voicu, președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române și președinte de onoare al SRCCC, subliniază importanța practicii medicinei bazate pe dovezi, o provocare atât pentru medici cât și pentru sistemele de sănătate.

Societatea include în colectivul său fondator personalități de marcă din domeniul medical și academic românesc, printre care se numără rectorul UMF “Carol Davila” – Viorel Jinga, rectorul UBB – Daniel David, Dragoș Vinereanu – șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București și președintele Senatului UMFCD. Contribuția academică este completată de experiența practicienilor în cercetarea clinică, precum Patriciu Achimaș-Cadariu de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și conf. dr. Michael Schenker, fondator al Centrului de Oncologie “Sf. Nectarie” din Craiova.

Unul dintre obiectivele principale ale SRCCC este crearea condițiilor necesare pentru ca centrele de cercetare clinică să beneficieze de resursele necesare pentru desfășurarea activității la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Împreună cu partenerii academici, societatea se implică activ în dezvoltarea curriculelor universitare și post-universitare, precum și în organizarea programelor de educație continuă în cercetarea clinică.

În plus, SRCCC susține dreptul pacienților de a avea acces liber și informat la informații corecte despre cercetarea clinică în general și despre proiectele în desfășurare în România în particular. Societatea militează pentru recunoașterea echivalenței calității și contribuției cercetării clinice din România comparativ cu standardele din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Într-un efort de a promova un dialog echilibrat și constructiv, SRCCC își continuă procesul de dezvoltare, deschizându-se aderenței persoanelor juridice implicate în cercetarea clinică, inclusiv din mediul academic, serviciile medicale, organizațiile de pacienți și alte domenii relevante. Această inițiativă este un pas semnificativ spre consolidarea cercetării clinice în România și îmbunătățirea accesului la inovație medicală pentru beneficiul tuturor pacienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare