Șoferii au acum o aplicație digitală pentru constatarea amiabilă în cazul accidentelor ușoare

TEHNOLOGIE. Din 15 octombrie 2022, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), împreună cu asiguratorii RCA, au pus la dispoziția asiguraților RCA, o aplicație digitală numită “Amiabila”, prin care conducătorii auto vor putea completa și în format electronic formularul de “Constatare amiabilă de accident“, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr. 18/2022, care modifică Norma ASF nr 20/2017.
 
Șoferii implicați într-un accident fără victime și cu doar două mașini pot să completeze constatările amiabile prin intermediul acestei aplicații mobile. Ea este conectată la toți asigurătorii RCA, din România.
”Amiabila” se poate încheia de către ambii conducători auto, prin intermediul unui singur telefon.
Cei care doresc, pot folosi în continuare actualul formular fizic de constatare, pe hârtie, fără probleme.
 
Aplicația „Amiabila” se poate descărca gratuit din Google Play și din App Store. După crearea unui cont de utilizator, șoferii vor trebui să își scaneze cartea de identitate, permisul de conducere și să completeze informații din certificatul de înmatriculare.
 
În cazul accidentului, dacă ambii conducători auto sunt de acord , aplicația generează formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.
Acesta va reproduce același model grafic, cu aceleași informații și cu aceeași valoare juridică cu cel de pe suportul de hârtie.
 
În noul format electronic, schița grafică nu mai trebuie desenată, deoarece aplicația prezintă un infografic, în care se pot selecta atât elementele exterioare (intersecțiile, semnele de circulație, semafoarele) cât și poziția celor două mașini în momentul accidentului.
La fel se procedează și pentru semnalizarea avariile produse, prin poziționarea săgeții în zona elementelor avariate ale caroseriei.
 
„Asigurătorul primește informația în timp real. Informația îi permite oricărui asigurator să ia legătura cu clientul său, să îl informaze mai departe pentru instrumentarea dosarului de daună”, a precizat Mădălin Roșu, președintele BAAR.
 
Aplicația a fost dezvoltată de Biroul Asigurătorilor Auto. În România sunt aproximativ 400.000 de accidente în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare