László Tőkés

SOLICITARE – László Tőkés cere „protecție europeană” în cazul comasării universităților mureșene UMF cu „Petru Maior”

OFICIAL. Eurodeputatul László Tőkés, care acum reprezintă Ungaria în Parlamentul European (din partea FIDESZ) – decorat de președintele Traian Băsescu cu „Steaua României”, distincție retrasă după aproape șase ani de președintele Klaus Iohannis -, a solicitat oficial, în plenul Parlamentului European „protecție europeană” în cazul comasării universităților mureșene UMF cu „Petru Maior”, reclamând că decizia Senatului UMF „urmărește desființarea totală a tradiționalului învățământ medical în limba maghiară”.

 

Tőkés a spus că e necesar ca maghiarii să fie protejați în România, unde „antimaghiarismul se manifestă la nivel statal, național, precum și în ceea ce privește studiul medical în limba maghiară”. De altfel, fostul pastor a criticat și forul din care face parte și de unde-și ia leafa, acuzând Paralamentul European că în timp ce guvernul din Ungaria este acuzat de “o imaginară politică antiminoritară – mai concret, antisemită și rasistă”, europarlamentarii „închid ochii la amplificarea și extinderea antimaghiarismului din România”.

 

S-a bifat chestia aia electorală? S-a bifat. S-a înțeles și că vorbim despre politicieni (care-s obligați de sistem să se hrănească cu aprecieri electorale)? Ok, acum, pentru persoanele care-și păstrează raționamentul în stare de funcțiune, o subliniere oficială: conform Hotărârii Senatului UMF, după comasarea universităților mureșene, noua structură “va păstra caracterul multicultural, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și va face toate eforturile pentru conservarea învățământului în limbile română, maghiară și engleză, precum și în alte limbi de circulație internațională”.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare