Solidaritate și conectivitate: operatorii de telecomunicații extind acordul pentru refugiații din Ucraina

SOLIDARITATE. Comisia Europeană a anunțat miercuri o nouă prelungire a acordului voluntar între 22 de operatori de telecomunicații din UE și 7 operatori ucraineni, asigurând conectivitatea pentru refugiații din Ucraina pe o perioadă suplimentară de 12 luni. Această decizie reflectă eforturile continue de solidaritate și sprijin într-un moment de criză profundă pentru regiunea Europei de Est.

Acordul permite refugiaților ucraineni să rămână conectați cu familiile și prietenii lor în Ucraina, facilitând apeluri transfrontaliere la tarife reduse sau chiar gratuite. Prin intermediul acestui mecanism, semnatarii s-au angajat să reducă tarifele de conectare pentru a sprijini comunicarea în timpuri de incertitudine și separare.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a subliniat importanța acestei inițiative, descriind-o drept un exemplu clar al solidarității europene și al colaborării eficiente în fața necesităților critice. El a evidențiat rolul crucial al Comisiei în facilitarea acestui acord, care reprezintă un sprijin esențial pentru comunitățile afectate de conflict.

Acordul a fost inițial semnat în aprilie 2022 și a beneficiat de mai multe extinderi succesive, în contextul escaladării crizei umanitare din Ucraina. În aprilie 2023, Comitetul de asociere UE-Ucraina a adoptat propunerea Comisiei de a adera Ucraina la normele UE privind roamingul, consolidând astfel suportul european pentru infrastructurile de telecomunicații din regiune.

În paralel cu reducerea tarifelor pentru apelurile internaționale, operatorii din Spațiul Economic European (SEE) au continuat să ofere refugiaților carduri SIM gratuite, servicii de roaming gratuit și pachete lunare adaptate nevoilor acestora în țările gazdă. În plus, au fost distribuite telefoane inteligente, bănci de energie și laptopuri, susținând eforturile de reintegrare și adaptare într-un mediu nou.

Cu toate acestea, operatorii ucraineni se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv scăderea traficului și necesitatea investițiilor continue în refacerea rețelelor afectate de conflict. Cu toate acestea, angajamentul lor de a oferi servicii de roaming gratuit sau cu tarife foarte reduse rămâne ferm, subliniind prioritățile lor în sprijinirea comunităților afectate.

În concluzie, extinderea acordului voluntar între operatorii de telecomunicații europeni și ucraineni nu doar că demonstrează solidaritatea și sprijinul continuu al UE în fața crizei, dar și confirmă rolul esențial al telecomunicațiilor în menținerea legăturilor umane în cele mai dificile momente.

Această inițiativă nu doar că asigură conectivitatea esențială pentru refugiații din Ucraina, dar și reafirmă valorile fundamentale ale unității și sprijinului european în fața provocărilor globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare