Solstițiul de vară 2024 marchează cea mai lungă zi din ultimii 228 de ani

EVENIMENT. Solstițiul de vară pentru emisfera nordică va avea loc mai devreme în acest an, pe 20 iunie 2024, cu o zi înainte de data obișnuită. Acesta este cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimii 228 de ani, ultima dată când evenimentul astronomic a avut loc pe 20 iunie fiind în 1796.

Solstițiul de vară marchează începutul oficial al verii astronomice și coincide cu cea mai lungă zi din an. Fenomenul are loc atunci când unul dintre polii Pământului este înclinat către soare la un unghi maxim, iar această înclinație determină o zi cu lumina solară maximă în emisfera nordică. În contrast, emisfera sudică experimentează solstițiul de iarnă în aceeași perioadă.

Schimbarea de datare a solstițiului în 2024 se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului. Această tendință va continua să aducă solstițiul de vară mai devreme la fiecare patru ani, până în 2096, când se va înregistra cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Durata luminii solare în ziua solstițiului variază în funcție de latitudine. La ecuator, timpul de la răsărit până la apus este de aproximativ 12 ore, în timp ce la latitudinile temperate sau medii nordice (aproximativ 40 de grade nord) durata luminii solare se extinde la aproximativ 15 ore. În zonele situate la nord de Cercul Arctic (66,5 grade nord), soarele rămâne deasupra orizontului continuu pentru 24 de ore.

Solstițiul de vară din 2024 reprezintă nu doar un moment astronomic important, ci și o oportunitate de a înțelege ciclurile naturale ale Pământului și impactul lor asupra vieții pe planeta noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare