Sondaj INSCOP: opiniile românilor despre comasarea alegerilor

ALEGERI 2024. Sondajul recent realizat de INSCOP aduce în prim-plan percepțiile românilor cu privire la comasarea alegerilor, candidaturile pe liste comune și separate ale PSD și PNL, precum și intențiile de vot pentru cele două tipuri de alegeri. Rezultatele reflectă o gamă largă de opinii, cu anumite tendințe și diviziuni interesante în rândul populației.

Opinii diverse despre comasarea alegerilor
Majoritatea populației, în proporție de 57%, au o părere favorabilă despre comasarea alegerilor, considerând această măsură ca benefică și oportună. Totuși, peste o treime nu sunt de acord cu această formulă, evidențiind unele rezerve sau preocupări cu privire la procesul electoral. Chiar și în rândul votanților PSD-PNL, aproximativ o cincime nu sprijină comasarea, subliniind astfel variabilitatea de opinii în societate.

Opțiuni politice și percepții
Intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare întrunește 43,7% din opțiuni, cu o scădere ușoară față de măsurătorile anterioare. Deși majoritatea votanților PSD-PNL sprijină candidatura comună, aproximativ 28% au o părere proastă. În schimb, candidatura comună, respectiv separată la cele două tipuri de alegeri, nu este apreciată de 51% dintre români, în timp ce doar puțin peste o treime sprijină această decizie.

Intenții de vot și opțiuni politice
PNL se bucură de un avans evident în sondaje, valorificându-și structura de aleși locali și obținând un scor mai mare decât PSD la nivelul consiliilor locale ale orașelor și comunelor. Suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru consiliile locale atinge aproximativ 56%, semnificativ mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare. AUR, ADU și SOS România obțin scoruri mai mici la alegerile locale pentru consiliile locale decât la alegerile europarlamentare.

Concluzii și perspectivă
Percepțiile și opțiunile exprimate în sondajul INSCOP reflectă complexitatea și dinamica peisajului politic românesc. Diviziunile și variabilitatea de opinii subliniază importanța unei dezbateri politice active și a unei participări informate a cetățenilor în procesul democratic. Cu alegerile europarlamentare și locale în apropiere, evoluția acestor dinamici va fi esențială pentru conturarea viitorului politic al țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare