SPECIALIZARE – Medicii târgumureșeni îi specializează pe cei din Timișoara care vor forma colectivul noului centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică

CHIRURGIE CARDIACĂ PEDIATRICĂ. O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara se specializează în chirugie cardiovasculară pediatrică în Târgu Mureș în vederea redeschiderii Centrului de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a unității spitalicești din Banat, închis în urmă cu 15 ani.

 

În noul Centru din Timişoara, estimat a fi inaugurat la începutul anului viitor, printr-o investiție de 6,5 milioane de lei de la Ministerul Sănătății, se vor putea face operaţii pe cord pentru copii. Conform managerului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Constantin Luca, medicii trimiși la specializare în chirugie cardiovasculară pediatrică vor constitui colectivul medical al noului Centru de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică.

 

Intervenţiile chirurgicale pe cord la copii şi tineri în Timișoara au fost sistate în 2004, iar ultimul transplant de cord făcut la Timişoara a avut loc în 2001.

 

Conform preşedintelui Comisiei de chirurgie cardiovasculară din Ministerul Sănătăţii, dr Adrian Molnar, “situaţia chirurgiei cardiovasculare pediatrice din România este dificilă, în Târgu Mureş există doi chirurgi care operează în mod constant copii, iar în Cluj există un chirurg cardiovascular primar care operează în mod constant copii. (…) Este foarte puţin. Târgu Mureş a efectuat în cursul anului trecut în jur de 150 de intervenţii chirurgicale. Este un număr foarte mic, având în vedere că la nivel de România avem nevoie de 1.500 de intervenţii chirurgicale la copii. S-au făcut şi intervenţii pe cardiologie intervenţională la copii – în Cluj 10 și în Târgu Mureş undeva la 100 intervenţii anul trecut”.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare