Start-Up Nation 2024 – cursuri obligatorii de formare profesională pentru viitorii antreprenori din România

CURSURI. În contextul pregătirilor pentru programul Start-Up Nation 2024, Termene.ro a investigat cum se pregătesc firmele de formare profesională pentru a instrui viitorii antreprenori care vor să depună proiecte pentru finanțare nerambursabilă.

Obligația de formare profesională pentru finanțare

Viitorii antreprenori care aplică pentru programul Start-Up Nation 2024 sunt obligați să urmeze cursuri de formare profesională pentru a putea primi cei 200.000 de lei oferiți de Uniunea Europeană, necesari pentru a-și demara propriile afaceri. Formatorii susțin că acest lucru va crește șansele noilor antreprenori de a rezista și de a se dezvolta pe piață.

Grupurile țintă și cursurile necesare

Tinerii sub 30 de ani, șomerii, persoanele inactive sau cele din grupurile dezavantajate trebuie să participe la aceste cursuri înainte de a-și înființa firmele și a aplica pentru finanțare. Potrivit estimărilor, aproximativ 30.000 de români ar fi eligibili să participe la cursuri, rezultând în înființarea a circa 7.200 de firme. Fiecare proiect va primi o finanțare maximă de 250.000 de lei.

Opinia formatorilor

Furnizorii de formare profesională consideră că obligativitatea cursurilor de pregătire este benefică, deoarece viitorii antreprenori vor învăța să facă un plan de afaceri, să-și gestioneze cheltuielile și să facă față concurenței din domeniul lor. Steluța Racolța, președintele Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România, afirmă că persoanele care doresc finanțare trebuie să aibă o minimă expertiză antreprenorială, iar cursurile vor asigura acest lucru.

Etapele de înscriere și bugetul programului

Înscrierile în program se vor face în două etape. Antreprenorii trebuie mai întâi să se înscrie la 40 de ore de cursuri antreprenoriale, oferite de firme specializate și decontate de stat. După absolvirea acestor cursuri, solicitanții își pot înscrie proiectul de finanțare pe platforma dedicată IMM-urilor. Bugetul programului pentru acest an este de 446 milioane de euro, având ca obiectiv înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și crearea a peste 15.500 de locuri de muncă.

Remunerația formatorilor

Formatorii primesc 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, sumă compusă din 19,81 lei/oră pentru formare și 5 lei/oră subvenție. Aceasta înseamnă aproximativ 1.000 de lei per absolvent. Plata se efectuează după eliberarea certificatului de absolvire, conform legislației în vigoare.

Beneficiarii programului

Beneficiarii sunt tineri cu vârsta de până la 30 de ani, tineri cu vârsta între 30 și 35 de ani, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri sau șomeri de lungă durată, persoane inactive și cele din grupurile dezavantajate pe piața muncii. Cursurile se vor derula începând cu iunie 2024, iar depunerea dosarelor pentru finanțare va începe cel mai probabil în septembrie 2024.

Prin aceste măsuri, programul Start-Up Nation 2024 își propune să stimuleze antreprenoriatul și să sprijine dezvoltarea economică în România, asigurând că noii antreprenori sunt bine pregătiți pentru provocările pieței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare