STUDIU – Când se va putea autofinanța Aeroportul Transilvania și câți bani trebuie investiți pentru asta

AEROPORTUL TRANSILVANIA. Conform estimărilor/prognozelor asumate de conducerile Aeroportului Transilvania și Consiliului Județean (CJ) Mureș, singurul aeroport din județul Mureș ar urma să obțină un prag de rentabilitate care să-i poată asigura autofinanțarea în anul 2024. Pentru asta, traficul de pasageri trebuie să crească până la… minimum 700.000/an.
Ficțiune: unde susțin că o să ajungă
Adică, în următorii 4 ani, traficul de pasageri pe Aeroportul Transilvania trebuie să crească de aproape 4 ori (cu 391%) – anul trecut, traficul a fost de 179.066 de pasageri. Sigur, targetul nu are nicio legătură cu realitatea, fiind desprins din scenariile SF, în condițiile în care în acest moment, în România, doar 4 aeroporturi depășesc un trafic anual de pasageri de peste 700.000: cele din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași (aeroportul din Sibiu se află oarecum în apropierea țintei de 700.000 de pasageri/an).
În plus, conform studiilor de specialitate, traficul anual de pasageri din următorii ani va avea în România o creștere anuală de 4%, ceea ce înseamnă că Aeroportul Transilvania va avea în 2024 un trafic de 208.000 de pasageri (aceasta este prognoza realistă, pe cea fantezistă a autorităților am consemnat-o: 700.000 de pasageri – vă mărturisesc că râdem foarte-foarte mult când lecturăm motivările prognozelor autorităților politice).
Mai mult, în acest an, traficul de pasageri pe Aeroportul Transilvania este estimat (de conducerea aeroportului) la 183.641 de pasageri, adică o creștere de doar 2,55% pe care cei care doresc pot să se mintă în privința cauzalității: că e o creștere atât de mică (de doar 4.575 de pasageri) pentru că aeroportul mureșean trebuie să se mențină neperformant, cu un trafic de sub 200.000 de pasageri/an, pentru a putea primi pomană din pușculița județului (respectiv un ajutor de stat), fără de care nici măcar n-ar putea funcționa.
Rețineți situația actuală: în acest moment, conform datelor oficiale centralizate de Asociația Aeroporturilor din România (AAR), Aeroportul Internațional Transilvania se situează în clasamentul național al traficului de pasageri pe locul 9 din 17 (după aeroporturile Otopeni, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Bacău și Suceava). Până în 2024, aeroportul mureșean trebuie să ajungă la 700.000 de pasageri/an.
Cât costă să ajungă acolo
De dragul teoriei cu accente comice, să vedem ce condiții trebuie să realizeze Aeroportul Transilvania pentru a ajunge la 700.000 de pasageri pe an în 2024. În principal, spun conducerile aeroportului și județului, trebuie: să fie prelungită cu 580 de metri pista de aterizare/decolare (de la 2.000 la 2.580 de metri), să fie extinsă platforma de parcare aeronave și să fie extins terminalul de pasageri (pentru a se putea procesa 750 de pasageri/oră).
Deci, investiții. Investiții care totalizează… 328 de milioane de lei. Sigur, toate astea trebuie făcute până în 2024, adică în 4 ani, pentru că, ne-am înțeles, în 2024 Aeroportul Transilvania va avea 700.000 de pasageri/an (susțin șefii aeroportului și ai județului, care cotizează mereu, cadențat și substanțial tot ceea ce ține de aeroportul subvenționat până în pânzele albe din pușculița județului).
Prognoza noastră am consemnat-o deja: aeroportul din Târgu Mureș, ca și multe altele din țară, nu se va putea autofinanța NICIODATĂ, cu actuala strategie și actualii manageri (în privința traficului, avem încredere în specialiști, nu în politruci). Însă prin scrierea de față am dorit să vă comunicăm și planurile șefilor județului: de a gira noi investiții de 328 de milioane de lei în următorii 4 ani, motivând că astfel o să se ajungă la un trafic de pasageri care va asigura autofinanțarea aeroportului.
Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN