TEATRUL NAȚIONAL – Încep primele spectacole din 2019 ale Companiei „Liviu Rebreanu”

PROGRAM. În prima săptămână a anului 2019, Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş a programat două spectacole: „Capu’ de bizon” de David Mamet și „Domnul Urmuz scrie pagini bizare” de Gavriil Pinte.

 

„Capu’ de bizon”

 

Pentru Compania „Liviu Rebreanu” anul teatral începe vineri, 4 ianuarie, de la ora 19.30, în Sala Mică, cu reprezentaţia spectacolului „Capu’ de bizon” de David Mamet, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Spectacolul, care este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani, îi are în distribuție pe actorii Nicu Mihoc, Ştefan Mura şi Dan Rădulescu.

 

Piesa prezintă povestea lui Don, proprietarul unui magazin de vechituri care plănuieşte, împreună cu  prietenii săi Bobby şi Teach, jefuirea unui client, colecţionar de monezi, care tocmai cumpărase din magazin o monedă veche cu cap de bizon (american buffalo). Don este de părere că cei 90 de dolari pe care i-a primit sunt prea puţini, aşa că vrea să îşi recupereze pierderea şi îl trimite pe Bob, „băiatul bun la toate”, să fure moneda. Acesta se întoarce cu o monedă cu cap de bizon, dar nu cu cea care trebuie…

 

„Domnul Urmuz scrie pagini bizare”

 

Sâmbătă 5 ianuarie, tot de la ora 19.30 și tot în Sala Mică, este programat spectacolul „Domnul Urmuz scrie pagini bizare”, scenariul, coloana sonoră şi regia aparținându-i lui Gavriil Pinte. În distribuţie, actorii Mihai Crăciun, Alexandru-Andrei Chiran, Luchian Pantea, Ale Ţifrea, Sergiu Marocico, Roxana Marian, Ion Vântu, Csaba Ciugulitu, Georgiana Ghergu, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Gabriela Bacali, Bianca Fărcaş și Costin Gavază. Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani.

 

O biografie poetică după viața și opera lui Urmuz, precursor al literaturii/teatrului absurdului, unul dintre rebelii autentici ai artelor secolului 20. Scenariul folosește textele urmuziene „Pâlnia și Stamate”, „Puțină metafizică și astronomie”, „Algazy & Grummer” și ciorne răzlețe.

 

„Ivanov”

 

Marţi, 8 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare, are loc spectacolul „Ivanov” de A. P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga – spectacolul a participat la ediţia 2018 a Festivalului Naţional de Teatru. Din distribuţia, actorii: Nicu Mihoc, Elena Purea, Dan Rădulescu, Nicolae Cristache, Tina Moga Oltean, Loredana Dascălu, Mihai Crăciun, Monica Ristea, Costin Gavază, Csaba Ciugulitu, Cristina Holtzli, Ion Vântu, Cristian Iorga, Sergiu Marocico, Luchian Pantea, Bianca Fărcaş, Emilia Banciu, Claudiu Banciu, Gabriela Bacali, Erika Domokos, Tiberius Vasiniuc, Ştefan Mura şi Zeno Apostolache Kiss.

 

Este povestea lui Nikolai Ivanov, un moşier cu multe datorii şi înconjurat de oameni pe care nu îi înţelege. Absurdul, frământările existenţiale sunt coordonatele personajului Ivanov. Acestora li se adaugă alternanţa stărilor de fericire cu cele depresive, generate de lumea în care Ivanov se învârte: o societate plină de bârfitori, cartofori, alcoolici sau parveniţi. Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 12 ani.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare