TOP 20 – Cei mai mari angajatori din municipiul Reghin și identitățile celor care dețin firmele

0
3126

MARII ANGAJTORI DIN REGHIN. În anul 2020, operatorii din economia privată înregistrați cu sediile sociale în municipiul Reghin au avut 8.061 de angajați (doar 875din cele peste 4.000 de firme înregistrate în Reghin, adică doar 21,73%, aveau măcar un angajat). Scrierea vă prezintă cei mai mari 20 de angajatori din municipiul Reghin.

 

 1. Kastamonu România SA: 837 angajați. Fabrica de prelucrarea lemnului din Reghin (produce PAL brut și melaminat, plăci ultralucioase, blaturi de bucătărie, fețe de uși etc.) este subsidiara autohtonă a concernului turc Hayat Holding. Kastamonu România este controlată prin firma Kastamonu Entegre Agac (manageriat de Haluk Yildiz), unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia și parte integrată în holdingul Hayat, care a intrat pe piaţa românească în urmă cu 22 de ani, în anul 1998 preluând 98% din acţiunile Prolemn Reghin. Firma este condusă, din 2019, de Radu Corăbian (director general). Este al 5-lea angajator din județ.

 

 1. IRUM SA: 342 angajați. Fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere, devenită producător din anul 1969 (inițial de tractoare forestiere, iar din anul 2010 a produs, sub licență Belarus, tractoare, în special tractoare articulate forestiere – TAF, și utilaje agricole și forestiere. Din anul 2018, compania din Reghin a început să producă și tractoare agricole. Societatea este deținută integral de familia lui Mircea Oltean, prin firma Maviprod, specializată în comercializarea de piese de schimb pentru utilaje produse de IRUM.

 

 1. Larix Mobilă SRL: 317 angajați. Fondată în 1992, producătorul de mobilă are trei unități de producție (două în județul Mureș, la Reghin și Aluniș, și una în județul Harghita, la Gheorghieni). Firma, care deține brandul Natürlich (și propriul lanţ de magazine, însă își furnizează produsele dar şi prin alţi distribuitori), este administrată de Bereczki Zsolt, care este şi unic asociat al companiei și care deține sau este asociat semnificativ în mai multe firme de profil, dar și din industria auto.

 

 1. Mobila Dalin SRL: 267 angajați. Producător de mobilier tapițat care activează pe piața din România din anul 1992, un business fondat de Toma Cotoi, unic acționar al firmei la cărei conducere și-a lăsat fiii, Dan Cotoi fiind managerul acesteia. Colaborează la conceperea modelelor cu designerul reghinean Mihai Grama. Desfacerea este realizată printr-un lanț de circa 150 de magazine partenere din România, Ungaria, Slovacia, Austria, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Lituania.

 

 1. Hora SA: 220 angajați. Înființată în anul 1951 (Întreprinderea Forestieră de Industrializare a Lemnului, care fabrica de la planoare şi bărci, până la instrumente muzicale, ultimele sub comanda maestrului lutier Roman Boianciuc) și privatizată în 1994 prin metoda MEBO (în 1996 a devenit integral societate privată pe acțiuni), firm este controlată astăzi de directorul general Nicolae Bâzgan, care este acționarul principal al societății cu o deținere de 37,97% din acțiuni.

 

 1. 2B Group SRL: 150 angajați. Este firma de retail care gestionează cele 12 magazine Natürlich din România (Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Pitești, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Brașov, Brăila, Bistrița, Alba Iulia), prin care Bereczki Zsolt vinde producția de mobilă realizată de Larix Mobilă. Îl are ca unic acționar pe Bereczki Zsolt.

 

 1. Impiana Servicii SRL: 126 angajați. Înființată în 2019, ajunsă în doar un an la o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro. Este specializată pe activități de curățenie a clădirilor (birouri, locuințe, magazine, instituții, immobile comerciale etc.). Firma este administrată de Sanda Petruț și îi aparține în totalitate lui Ioan Müller (unic asociat).

 

 1. Smart Soft Serv SRL: 124 angajați. Firmă înființată în 1997, producător de software, aplicații web, web design. Societatea le aparține lui Csorvási-Szabó Loránd (CEO) și Teodora Maria Sulari.

 

 1. Lex Guard Security SRL: 120 angajați. Firmă de pază și protecție deținută de actualul președinte PNL Reghin și consilier local Sebastian Gabriel Toncean (99,01%) și soția sa, Simona Cristina Toncean (0,99%).

 

 1. Maviprod SRL: 116 angajați. Firma specializată pe comercializarea de piese de schimb pentru utilaje agricole, forestiere și, de dată mai recentă, industriale. Deține o rețea națională de distribuție cu peste 15 locații de desfacere, servicii de asistență tehnică, precum și puncte de lucru în România, Ungaria și Republica Moldova. Prin această firmă, antreprenorul local Mircea Oltean controlează producătorul de utilaje IRUM SA.

 

 1. Gliga Instrumente Muzicale SA: 108 angajați. Producător de instrumente muzicale (vioară, violă, violoncel, contrabas etc.) – inițial, în 1994, firma s-a numit Gliga Vasile Instrumente Muzicale SRL. Marca „Gliga” a fost înregistrată la nivel internaţional, iar instrumentele produse la firma reghineană se comercializează în toată lumea. Firma este administrată de Rodica Marc și îi aparține lui Elena Gliga (51%) și Vasile Ghiorghe Gliga (49%).

 

 1. Amis Mob SA: 107 angajați. Producător de mobilier. Firma este controlată de Gheorghe Ilieș (care deține participația majoritară – 84,08%), alți acționari fiind SIF Banat-Crișana (8,12%), restul acțiunilor (7,79%) fiind deținute de alți acționari. Ilieș este și directorul general al fabricii. În ultimii 4 ani, în pofida reducerii sistematice a numărului de angajați, care s-a înjumătățit, firma raportează pierderi financiare semnificative (în jurul a 1 milion de lei/an).

 

13-15. RAGCL SA: 94 de angajați. Este societate cu capital integral de stat, având ca acționar unic Municipiul Reghin. Firma gestionează serviciile publice de salubrizare și de transport public local de persoane din municipiu. Este condusă de un Consiliu de Administrație aprobat de Consiliul Local Reghin și este manageriată de Portik Adela (director general din 2015), fosta contabil șef a firmei.

 

13-15. Gralemn Junior SRL: 94 angajați. Producător de mobilă din lemn masiv sau MDF la comandă (folosesc ca materie primă lemn rășinos, plop și MDF). Firma a fost înființată în anul 1991. Firma îi aparține în totalitate lui Ioan Grama Jr. (unic asociat), care este și administrator la societății.

 

13-15. Eco Euro Doors SRL: 94 angajați. Producător de uși de interior și scări de mansardă (fabrica este dotată cu utilaje performante și roboți industriali). Firma este deținută de familia Cristiana Maria și Claudiu Marius Grigore Cășvean.

 

 1. Probicons SRL: 87 angajați. Firmă de construcții și instalații înființată în 2002, specializată pe construcții industriale și civile (oferă soluții complete: proiectare, construcție, echipare). Firma este controlată de Bíró János, fost consilier local UDMR în mandatul 2008-2012.

 

 1. Evora Center SRL: 83 angajați. Firmă de comerț de tip retail cu rpoduse nealimentare. Spațiul comercial este situat în zona centrală a orașului și comercializează produse pentru casă, mobilă, electrocasnice, decorațiuni, finisaje și materiale de construcții. Centrul commercial aparține familiei Cristiana Maria și Claudiu Marius Grigore Cășvean (care sunt și proprietarii producătorului de uși Eco Euro Doors).

 

 1. Neon & Sign SRL: 81 angajați. Este subsidiara din România a grupului austriac Lichthaus Haid GmbH, cu sediul în Innsbruck, firmă controlată de Helmut și Judith Haid. Societatea este specializată pe dezvoltarea și aplicarea de corporate design. Firma produce toteme luminoase, sisteme LED, casete, litere, obiecte 3D luminoase, sisteme de control, reclame neon, folie print, poliplan, pvc sau mesh.

 

 1. Remex SA: 80 angajați. Producător de mobilier din stejar masiv. Firma este controlată de familia fostului senator mureșean Ioan Joarză (1992-1996) – acesta, împreună ci soția sa, deținând circa 53% din acțiuni (acționarii minoritari sunt SIF Banat-Crișana 10% și angajați ai firmei, care totalizează restul procentelor).

 

 1. Bucin Mob SRL: 76 angajați. Producător de mobilier, uși, ferestre din anul 1993 (au început ca afacere de familie, într-un atelier). Astăzi deține 4 showroom-uri și exportă produsele în Germania, Austria, Italia, Ungaria, Franța și Finlanda. Firma aparține familiei Lucia și Dan Bucin, foști ingineri la IPL Reghin.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ