TRAGERE LA SORȚI – CS Iernut, reprezentanta județului Mureș, a avut noroc și a scăpat de pre-baraj: joacă direct barajul de promovare în Liga a III-a

FOTBAL LIGA IV-A. Sâmbătă, 8 mai 2021, în finala ediției 2020-2021 a Ligii a IV-a Mureș la fotbal, CS Iernut a învins ASC Kinder Sângeorgiu de Mureș cu 3-2 (2-0), devenind campioană județeană și fiind desemnată reprezenta județului Mureș la barajul pentru promovarea în Liga a III-a, unde va întâlni una dintre echipele clasate pe locurile 9-10 în cele 10 serii ale Ligii a III-a.

 

Vestea bună este că duminică, 9 mai, CS Iernut a avut noroc la tragerea la sorți de la sediul FRF și nu mai trebuie să treacă printr-un pre-baraj, pe care ar fi urmat să-l dispute tot cu o echipă de Liga a IV-a, ci s-a calificat direct la barajul decisiv pentru promovare.

 

De ce s-a ajuns aici…

 

… din cauza deciziilor FRF, for care a întârziat începerea campionatului Ligii a IV-a. AJF Mureș a fost nevoită să desemneze repezentanta județului la barajul de promovare în Liga a III-a în doar 3 săptămâni (perioada 17 aprilie – 8 mai). Soluția aleasă de AJF Mureș: 12 echipe împărțite în două grupe și meciuri în sistem blitz, fiecare cu fiecare (un singur meci), iar primele două clasate din cele două grupe și-au disputat semifinala, câștigătoarele jucând finala.

 

Pentru că în aceste vremuri totul e atipic, de ce n-ar fi și fotbalul? În consecință, o veste îmbucurătoare pentru CS Iernut: vor juca direct barajul de promovare în Liga a III-a, în schimb, 6 dintre câștigătoarele Ligii a IV-a din județe (Cluj, Bacău, Sibiu, Prahova, Satu Mare și Argeș) vor juca un pre-baraj. Iată explicațiile…

 

Ce se întâmplă după desemnarea campioanei județene

 

Conform regulamentului anunțat de FRF, cele 42 de campioane județene trebuia să treacă printr-un pre-baraj, respectiv să dispute fiecare câte un meci (pe teren neutru) cu un adversar decis prin prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic. Numai că Liga a IV-a s-a disputat doar în 24 din cele 42 de județe + București. Deci sunt doar 24 de echipe de Liga a IV-a care intră în barajele de promovare în Liga a III-a.

 

Aici lucrurile se complică, FRF a anunțat că în etapa a II-a a barajului (cel decisiv pentru promovarea în Liga a III-a) se califică 21 de echipe din Liga a IV-a – este faza în care campioanele județene din Liga a IV-a joacă meci direct pentru promovare/menținere în Liga a III-a cu echipele clasate în cele 10 serii ale Ligii a III-a pe locurile 9-10 + cel mai slab loc 8.

 

În situația actuală, rezultând 24 de echipe de Liga a IV-a, s-a renunțat parțial la pre-baraj (meciurile între campioanele județene) și, conform regulii FRF, s-a procedat la tragere la sorți: 18 echipe (norocoase) din Liga a IV-a se vor califica direct la baraj cu echipele de pe locurile retrogradante din Liga a III-a, iar alte 6 echipe vor disputa acel baraj preliminar.

 

Cele 6 ghinoniste au fost trase la sorți duminică, 9 mai, din cele 24 de campioane județene și au fost împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic (cum a anunțat FRF). Ghinionistele au fost ACS Academia de Fotbal Viitorul Cluj (jud. Cluj) – AFC Dinamo Bacău (jud. Bacău); ACS FC Avrig (jud. Sibiu) – ASCS Petrolul 95 (jud. Prahova); CSM Victoria Carei (jud. Satu Mare) – CS Real Bradu (jud. Argeș). Aceste 6 echipe vor juca un singur meci, eliminatoriu, pe teren neutru (partidele din pre-baraj au fost programate în 12 mai 2021, de la ora 17.00).

 

Cele 3 câștigătoare din meciurile de pre-baraj se vor califica (alături cele 18 campioane județene norocoase, printre care și CS Iernut) la barajul de promovare, urmând să dispute partide decisive pentru promovarea în Liga a III-a cu cele 21 de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga a III-a (ultimele două din fiecare serie + cel mai slab loc 8). Meciurile de baraj se joacă în dublă manșă (tur-retur), în 16 mai și 23 mai 2021, iar câștigătoarele acestor 21 de meciuri vor fi declarate, după caz, promovate sau menținute în Liga a III-a.

 

Andrei TUDORAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare