TRANSPORT PUBLIC – Identitatea celor șase producători turci, cehi și chinezi care vor să furnizeze 41 de autobuze în Târgu Mureș cu 9 milioane de euro

OPERAȚIUNEA AUTOBUZUL. Municipalitatea Târgu Mureș va cumpăra 41 de autobuze nearticulate, de 12 metri lungime, Euro 6, cu trei uși duble şi capacitate minimă de 105 călători cu suma de aproximativ 42,66 milioane de lei (este valoarea estimată și echivalentul a aproape 9 milioane de euro). Licitația a fost închisă și s-au primit șase oferte.

 

Când vin autobuzele noi

 

Contrar a ceea ce sugerează administrația publică locală, apariția autobuzelor noi în învechita flotă auto cu care se face transport public local în Târgu Mureș nu este imininentă., ci va mai dura o vreme (bine, însă, că o să apară). Când? Cele șase oferte intră în evaluare până pe 15 februarie 2020, apoi urmează desemnarea câștigătorului, așteptarea timpului necesar eventualelor contestații și, în fine, semnarea contractului.

 

De la semnarea contractului mai pot să treacă încă 4 luni până la livrarea primelor 20 de autobuze, iar până la livrarea și a celorlalte 21 de autobuze pot să treacă, conform contractului, 30 de luni. Adică 2 ani și jumătate. Să conchidem: în cel mai pesimist scenariu, Târgu Mureș va avea toate cele 41 de autobuze noi în flota locală peste vreo 3 ani. Dar primele 20 vin anul viitor.

 

Patru turci, un chinez și un ceh

 

Să vedem care sunt producătorii turci, cehi și chinezi din care se va alege cel care va livra autobuzele în municipiul murșean, care acum are cel mai deplorabil transport în comun din țară, cu o flotă învechită, cele mai multe autobuze având de mult norma de casare îndeplinită.

 

  1. Temsa (Turcia) – producătorul turc cu sediul în Adana este parte a grupului Sabanci și a câștigat în vara acestui an un contract de 46,5 milioane de euro, pentru livrare a 326 autobuze LD12 SB pentru Ministerul Afacerilor Interne (autobuzele vor fi folosite pentru transportul angajaților ministerului și al polițiștilor). Produce aproximativ 10.000 de autocare, autobuze și camioane ușoare pe an.

 

  1. BMC Truck & Bus România (Turcia) – subsidiară a BMC Otomotiv Turcia, are fabrica de producție în Ciorogârla. Lucrează sub structura Çukurova Holding, care are o cifră de afaceri anuală de 9.1 miliarde USD.

 

  1. Otokar (Turcia) – este parte a grupului Koç, cel mai mare grup industrial din Turcia, care deține o fabrică Ford, dar și mărcile de frigidere Beko si Grundig. În vara anului trecut, a semnat un contract de 458 de milioane de lei + TVA pentru livrarea a 400 de autobuze pentru Primăria Capitalei.

 

  1. Anadolu Automobil Rom & Radcom (Turcia) – Anadolu Automobil Rom este unicul importator în România al autobuzelor japoneze Isuzu, în urma asocierii producătorului japonez cu oameni de afaceri turci, s-a deschis o fabrică în Istanbul (Anadolu Isuzu).

 

  1. Briari’s Ind România & Iveco (Cehia) – Briari’s Ind este firma prin care Iveco vinde în România (este unic reprezentant Iveco în țara noastră).

 

  1. Golden Dragon Bus & Xiamen Golden Dragon Bus (China). Un joint-venture care anunță că are capacitatea de producție a 40.000 de unități (autobuze) pe an.

 

În afara celor 41 de autobuze diesel, municipalitatea Târgu Mureș va achiziționa încă 32 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri, finanțarea venind din fonduri europene nerambursabile (23,5 milioane de euro), meritul fiind al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care a gestionat proiectul (banii vin prin Programul Operaţional Regional 2014-2020).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare