TRANZACȚIE – Claudiu Cășvean, patronul Evora Reghin, a vândut 70% din firma producătoare de uşi Eco Euro Doors către platforma de investiții ROCA

0
3202

ECONOMIC. Producătorul de uși și scări de mansardă Eco Euro Doors, firmă fondată în Reghin în anul 1994 de Claudiu Marius Grigore Cășvean, care deține o fabrică cu 5.000 mp de hale de producție și 13.000 mp de spații de stocare și produce peste 180.000 de uși pe an din MDF, HDF, lemn masiv rășinos și fag, va fi preluat în procent majoritar, de 70%, de ROCA Industry. Cășvean deține și firma de retail a materialelor de construcții și produse pentru casă Evora Center.

 

În 2020, firma Eco Euro Doors raporta o cifră de afaceri de aproape 50 de milioane de lei și un profit net de peste 8 milioane de lei cu 94 de angajați. În 2021, compania reghineană a generat o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei. Fabrica din Reghin își vinde produsele prin magazine de bricolaj, distribuitori de materiale de construcții, retaileri sau direct către clienți finali ori dezvoltatori imobiliari.

 

Contractul de achiziţie a pachetului de 70% din acţiunile producătorului de uşi Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale) a fost semnat, însă tranzacţia trebuie să primească și acordul Consiliului Concurenţei.

 

Holdingul ROCA Industry reunește companiile din domeniul materialelor de construcții aflate în portofoliul platformei de investiții ROCA Investments (Bico Industries – producător de plasă și armături din fibră de sticlă -, Sarcom – producător de vopsele și lacuri -, Adidana – distribuitor de îngrășăminte chimice).

 

Platforma de investiţii Roca îi are ca acționari pe Andrei Cionca (divizia de investiții a Impetum Group), Rudolf Vizental (CEO ROCA) – cei doi sunt inițiatorii acestui proiect -, fraţii Pavăl de la Dedeman (prin PIF Industrial, compania de investiții a grupului Dedeman), Dan Şucu de la Mobexpert, Theodora Popa de la procesatorul de carne de pasăre Transavia, Cristian Ludovic Pop (fondatorul și fostul proprietar al lanţului de pet shopuri Animax, vândut cu 15 milioane de euro unui fond de investiţii britanic), Adolf Bâclea (fondatorul companiei Cosena, specializată în transport maritim și activități portuare), băimăreanul Korponay Ferenc (fondatorul distribuitorului de produse veterinare Maravet SA, vândut în 2019 cu circa 44 milioane de euro gigantului farmaceutic american Henry Schein – s-a asociat prin firma lui, Vetimex Capital SRL).

 

De asemenea, printre acționarii mari ai ROCA Investments sunt și firmele Prebet Aiud S.A. (producător de prefabricate din beton armat pentru căi ferate și drumuri – este deținut de firmele GES Green Energy Specialist Bistriţa cu 17,32%, Anodin Assets Cluj Napoca cu 14,82%, Acord Construct Bistriţa cu 12,29% și alți acționari minoritari), Banca Transilvania (prin BT Investments, firma de investiții a băncii) și Next Capital Solutions SRL (companie de servicii financiare destinate IMM-urilor).

 

Tranzacția i-a fost propusă lui Cășvean pentru că managementul ROCA a considerat că producătorul reghinean de uși are “un potențial uriaș de a contribui la creșterea competitivității și autonomiei industriei de materiale de construcții autohtone”, vizând în principal extinderea portofoliului de clienți prin orientarea către nișa premium și creșterea capacității de producție.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ