Unde ne sunt mentorii?

Un prieten vechi de vreo 30 de ani mi-a ridicat o întrebare la care cu greu pot găsi un răspuns, dar mă bazez pe comunitatea celor strânși în jurul acestui site pentru a rezolva problema. Actorul Radu Bogdan Ghelu organizează un concurs unde ar trebui să propun un mentor la premiu. Sigur, vor fi mai multe propuneri, dar din partea mea încă oscilez între nu și nu. Am conștientizat astfel că nu prea avem mentori. Poate nu am dreptate.

Dar unde sunt mentorii? Cei care erau pomeniți de elevi și priviți cu admirație de învățăcei? În orice domeniu. Din câte știu, cei mai mulți au luat calea străinătății. Mă refer la profesioniști. Iar ceilalți nu prea au timp de pierdut cu elevii. Privind spre presă, am putea spune câteva nume cunoscute ca Ion Cristoiu, dar el n-a făcut pui vii, nici măcar în presă, iar ce-a lăsat în urmă e praf și pulbere, principii de la care a abdicat lejer.

Cu toate că am colaborat extrem de puțin cu o doamnă a presei, stilul ei și felul prin care a crescut o echipă formidabilă mi-a amintit-o la capitolul mentori. Sânziana Pop, La peste 40 de ani s-a văzut nevoită să pornească într-o teribilă luptă de a-și căuta job sau a face altceva. Jignită de un șef de gazetă, unde lucra, ea a demisionat și-n pașii spre ieșirea din redacție a simțit un zumzet. Mai mulți colegi o urmau și-au spus că sunt alături de ea și sigur pot face ceva mai bun împreună. Ea era proaspăt șomeră și fără bani deoparte, ca mai toți gazetarii. Și-a amanetat casa mamei și așa a ajuns Formula As să prindă viață. Acolo a făcut o școală de reportaj și o familie.

La 83 de ani, doamna Pop se ține bine și lucrează de dimineață până seara de parcă ar fi angajată. Anual, cel puțin o dată, întreaga echipă merge pe teren în Europa, unde se stă o lună în documentare. Cazarea și mâncarea sunt la cinci stele, iar privind spre ei ai impresia că sunt din aceeași familie. Nu există economii când vine vorba de reporteri. Ziaristă, prozatoare și patroană de presă, Sânziana Pop pune echipa pe primul loc. De la discutat și cizelat subiecte până la probleme personale. Ea are mereu idei și soluții. Fapte, nu doar vorbe. Și este mereu acolo când ai nevoie. Cât timp? Nu știu,, dar am pornit articolul în ideea că suntem săraci la capitolul mentori. Ea este un exemplu viu (sper cât mai mult timp) și vă întreb pe voi: aveți mentori de recomandat?

Dacă aveți idei despre mentori, puteți să-i propuneți pe mentoriada.ro aici. Sper să aud multe propuneri din județul Mureș.

Foto: În imaginea principală este Ion Ghelu Destelnica, un mare profesor de teatru, care a lăsat în urmă o echipă de peste 100 de actori, care-l pomenesc și acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare