UniCredit S.p.A. își extinde prezența în România prin achiziția Alpha Bank Romania S.A.

BANCAR. Într-un pas strategic pentru consolidarea prezenței sale pe piața bancară din România, grupul bancar italian UniCredit S.p.A. a primit aprobarea Comisiei Europene pentru preluarea Alpha Bank Romania S.A., conform unui comunicat de presă emis de Executivul comunitar.

Tranzacția, anunțată inițial în octombrie 2023, include achiziționarea unei participații de 9% de la Guvernul elen în cadrul Alpha Bank, alături de preluarea unei participații majoritare în subsidiara Alpha Bank din România. UniCredit intenționează să integreze această subsidiară în propria sa afacere din România și să exploateze sinergiile rezultate din această operațiune. În plus, cele două bănci au convenit asupra unui parteneriat de distribuție și a înființării unei societăți mixte pentru produsele de economii pentru pensii.

Executivul comunitar a evaluat tranzacția în contextul regulamentului UE privind fuziunile și a concluzionat că aceasta nu ridică preocupări semnificative în privința concurenței, având în vedere pozițiile limitate de piață ale companiilor implicate. Procedura de revizuire a fuziunii a fost simplificată, dat fiind impactul limitat asupra competitivității pieței.

Uniunea dintre UniCredit Bank SA și Alpha Bank Romania SA va crea a treia cea mai mare bancă de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din totalul activelor. Această consolidare va aduce beneficii semnificative pentru clienți prin extinderea gamei de servicii bancare și financiare disponibile, inclusiv retail banking, corporate banking și alte servicii financiare.

Finalizarea tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva finalizării procesului de due diligence, a obținerii aprobărilor corporative necesare și a tuturor aprobărilor și acordurilor de reglementare, inclusiv cele în materie de concurență. La finalizare, Alpha Bank va deține o participație de 9,9% în capitalul social al entității combinate și va primi o sumă în numerar de 300 milioane euro, ajustabilă în funcție de rezultatele due diligence referitoare la calitatea activelor.

Această mișcare strategică marchează o nouă etapă în expansiunea UniCredit în Europa de Est și confirmă angajamentul său de a consolida poziția pe piața bancară din România, în contextul unui mediu economic dinamic și provocator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare