Uniunea Europeană alocă 2,17 miliarde de euro pentru modernizarea energetică în 9 state membre, inclusiv România: 50 de proiecte pentru o tranziție verde accelerată

FINANȚARE. Azi, 20 decembrie, Fondul pentru Modernizare a alocat 2,17 miliarde de euro pentru modernizarea sistemelor energetice din nouă state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Executivul comunitar a anunțat că această finanțare va contribui la implementarea a 19 proiecte selectate, având un impact semnificativ asupra producerii de energie electrică din surse regenerabile și modernizarea infrastructurii energetice.

Unul dintre aceste proiecte vizează creșterea capacităților de producție a energiei electrice din surse regenerabile în România, împreună cu modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice și a infrastructurii de gaze naturale. Aceste inițiative au ca obiectiv facilitarea tranziției de la producția de energie electrică bazată pe cărbune către alternative mai sustenabile.

Investițiile realizate prin Fondul pentru Modernizare au ca scop sprijinirea țărilor membre cu venituri mai mici în atingerea obiectivelor lor climatice și energetice pentru 2030. De asemenea, se urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energetice, industriale și de transport, precum și îmbunătățirea eficienței energetice.

Aceste fonduri provin din schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). În total, Fondul pentru Modernizare a alocat 9,68 miliarde de euro din veniturile EU ETS de la lansarea sa în 2021 și până în prezent, accelerând tranziția verde în statele membre.

Cu investițiile adiționale anunțate miercuri, totalul alocărilor din Fondul pentru Modernizare în 2023 ajunge la 4,66 miliarde de euro pentru 50 de proiecte. Printre țările beneficiare se numără Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Aceste proiecte acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv modernizarea rețelelor energetice, eficiența energetică a clădirilor publice, utilizarea surselor regenerabile de energie în sectorul industrial și trecerea de la cărbune la combustibili cu o intensitate mai mică a emisiilor în diverse sectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare