VALOAREA – La ce sumă este evaluat Palatul Administrativ din Târgu Mureș, clădire emblematică a județului Mureș, sediu al Prefecturii și al Consiliului Județean

VALOAREA PALATULUI ADMINISTRATIV – TÂRGU MUREȘ. Palatul Administrativ din Târgu Mureș, imobil în care își au sediile Instituția Prefectului Mureș și forul administrativ al județului (Consiliul Județean Mureș), aparține în scripte (Cartea Funciară) statului român, însă este dat în administrare instituției reprezentante a Guvernului în județ, respectiv Prefecturii (aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne – MAI).

 

Pentru că este un bun al statului, conform legii, valoarea acestuia este reevaluată periodic, pentru a fi actualizată valoarea înscrisă în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Cea mai recentă evaluare imobiliară a Palatului Administrativ din Târgu Mureș datează din urmă cu aproape un an, un raport de evaluare în acest sens fiind definitivat la sfârșitul lunii octombrie 2020. Această nouă valoare va fi inclusă (modificată/actualizată) în inventarul statului miercuri, 29 septembrie 2021 (adică astăzi), în ședința Guvernului.

 

Clădirea are o suprafaţă construită de 2.331 mp, cu subsol, parter, două etaje și o mansardă parțială (suprafața construită desfășurată este de 8.105 mp), precum și un teren de 3279 mp, are acum valoarea de aproape 51,5 milioane de lei (pentru statisticieni, exact 51.454.476 lei) – construcția a fost evaluată la aproape 47 de milioane de lei, iar terenul la 4,5 milioane de lei.

 

Clădirea actualului Palat Administrativ a fost construită între anii 1906 (când a fost pusă piatra de temelie) și 1907 din ordinul primarului Bernády György ca sediu pentru Primăria Târgu Mureș (numită pe atunci Primăria Orașului Liber Regal Târgu Mureș). Valoarea totală a imobilului (plătită antreprenorului Csiszár Lajos, în rate, până în anul 1908) a fost de circa 700.000 de coroane austro-ungare aur.

 

În acea perioadă, suma era echivalentă cu 215 kilograme de aur. Am făcut conversia în aur, pentru a putea afla dacă evaluarea de astăzi este cât de cât apropiată de valoarea investiției inițiale. La prețul aurului de astăzi, suma plătită în 1906-1908 de Primăria Târgu Mureș pentru edificarea clădirii este aproape egală cu cea la care este evaluat imobilul, respectiv 51 de milioane de lei.

 

În acest context, opinăm că la acest tip de clădiri istorice statul nu face o evaluare propriu-zisă în funcție de trendul pieței imobiliare, ci face o conversie – în funcție de cotația aurului (mult mai stabilă decât fluctuanta piață imobiliară). Ceea ce pare corect până la un punct, valoarea reală a unui bun fiind dată de prețul la care este achiziționat (colocvial: orice bun/acțiune/serviciu valorează cât primești în mod real în schimbul său, nu cât spune cineva/oricine că valorează, aceste evaluări fiind, în fapt, estimări care includ în calcul termeni comparativi).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare