VESTE BUNĂ – „Pensiile aflate în plată vor creste. Nu va scădea nicio pensie!”

PENSII. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a explicat când va fi gata noua lege a pensiilor, duminică seara la România TV. Noua lege va calcula veniturile pensionarilor în baza principiului contributivităţii.
 
Marius Budăi, Ministrul Muncii a anunțat că recalcularea pensiilor se va face până la sfârșitul anului 2022, deoarece există 5 milioane de dosare de pensii care necesită a fi separate pe perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent.
 
Inechitățile din sistemul de pensii rezultă din faptul că în ambele legi anterioare modul de calcul a fost mult complicat inutil, specifică Daniel Baciu. Soluția dânsului ar fi eliminarea stagiilor de cotizare, rămânând doar să se înmulțească valoarea punctului de pensie cu numărul anilor de contribuție.
 
În prezent, legea pensiei prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani, și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.
Acest lucru ar însemna că ar putea fi schimbată și perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.
 
Dacă se va întâmpla asta, calculul pentru pensia minimă ar fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, și ar creste cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare