VICTORIE NETĂ – La un pas de salvare: Medicina Târgu Mureș și-a învins contracandidata la retrogradare și a urcat pe loc de menținere în prima ligă

0
178

VOLEI FEMININ – DIVIZIA A1. La Galați, unde se desfășoară ultimul turneu al play-out-ului din Divizia A1 la volei feminin, echipa mureșeană CSU Medicina CNUE Târgu Mureș este la doar doi pași de a scăpa de la retrogradarea ce părea inevitabilă înaintea turneelor de play-out. Luni, 19 aprilie, târgumureșencele au învins la finalul unui meci entuziasmant, clar și în minim de seturi, 3-0 (25-13, 25-18, 25-18), FC Argeș, principala contracandidată la retrogradare, și a urcat, pentru prima dată pe locul 10, ultimul care asigură menținerea în prima ligă valorică.

 

Practic, în acest moment se duce o luptă directă pentru menținerea în prima ligă și stabilirea celei de-a doua echipe retrogradate, între Medicina Târgu Mureș și FC Argeș, U. Cluj fiind retrogradată matematic.

 

După ce în primul meci al primului turneu play-out, desfășurat la Pitești, FC Argeș s-a impus în meciul direct cu 3-2 (22-25, 25-18, 19-25, 27-25, 15-12), la capătul unui thriller sportiv, finalizat după un meci-maraton care a durat 2 ore și 10 minute, și în urma căruia între cele două echipe diferența s-a majorat la 6 puncte în favoarea piteștencelor (16 vs. 10), în turneul de la Galați, mureșencele, care au redus cu 3 puncte distanța față de FC Argeș în ultimele două meciuri de la Pitești (învingându-le pe U. Cluj și, surpriză, pe Belor Galați) aveau nevoie obligatoriu de o victorie în meciul direct pentru a mai putea spera. Și nu doar că au obținut-o, dar au obținut-o în minim de seturi, ceea ce egalează situația la puncte în clasament și o urcă pe Medicina pe locul 10, înaintea Argeșului.

 

Meciul a fost arbitrat de Cornel Gorban (din Iași, principal) și Lucian Stania (din Constanța). În primul set, după tatonarea clasică de la începutul meciurilor (3-2), târgumureșencele apasă pedala de accelerație și se distanțează la 8-3, apoi 12-7 și 19-11, scăpând în câștigătoare a setului (25-13), în doar 21 de minute de joc. Un meci început cum nu se poate mai bine pentru elevele lui Pedrag Zuković, care au continuat partida în aceeași notăși în setul 2, deși argeșencele au pus 5 puncte diferență în favoarea lor după prima jumătate (7-12). Medicina revine incredibil, egalează la 14 și preia ostilitățile pe final de set: 20-17 și set câștigat cu 25-18. Deși nu pare, setul a fost unul îndelung disputat, încrâncenat, cu schimburi lungi (a fost cel mai lung set al meciului, durând 38 de minute!).

 

Setul 3, care avea să fie și ultimul, a arătat o echipă mureșeană decisă să termine în 3 seturi și să ia astfel 3 puncte, nelăsând adversarelor șansa vreunui punct. S-a mers mult timp cap la cap, cu Medicina în ușor avantaj de 1-2 puncte (9-7, 11-9, 14-13, 18-16). Finalul le-a aparținut total mureșencelor, acestea distanțându-se la 3 puncte (20-17) și apoi sfârșind setul și meciul (care a durat o oră și 29 de minute) cu 25-18. FC Argeș – CSU Medicina CNUE Târgu Mureș 0-3 (13-25, 18-25, 18-25).

 

A fost un meci în care analiza tehnică a punctelor obținute indică dominarea/superiopritatea clară a echipei din Târgu Mureș: 46-17 la puncte din atac decisiv, 7-2 la puncte obținute direct din serviciu (ași), 9-4 la puncte obținute din blocaj și 13-26 la puncte obținute pe greșeala adversarului (ultima statistică este oarecum firească în contextul în care Medicina a atacat mai mult).

 

Pentru Medicina Târgu Mureș au punctat: georgiana Laura Simoniia (17 puncte), sârboaica Sara Pavlović (16 puncte), canadianca Andrea Mitrovic (12 puncte), americanca Paige Alexandra Alsten (10 puncte), căpitanul Raisa Laura Ioan (6 puncte) și turcoaica Gülay Gerçek (1 punct). De la argeșence s-au remarcat: croata Karmen Brletić (7 puncte) și sârboaica Mirjana Komlenović (5 puncte).

 

Clasamentul grupei 9-12 (play-out), acum:

  1. CSU Belor Galaţi: 36 puncte
  2. CSU Medicina CNUE Târgu Mureş: 19 puncte
  3. FC Argeş: 19 puncte
  4. CS “U” NTT Data Cluj: 6 puncte.

 

Marți, 20 aprilie, este o zi care poate fi decisivă. CSU Medicina joacă cu U. NTT Data Cluj (echipă deja retrogradată, meci care e obligatoriu să fie finalizat cu victorie de 3 puncte, adică 3-0, sau 3-1), iar FC Argeș joacă cu gazdele turneului, CSU Belor Galați (care în prima zi au dispus de clujence cu 3-0). Dacă piteștencele pierd astăzi cu 3-0, sau 3-1 (implicit nu câștigă punct), soarta retrogradării se decide și matematic, iar târgumureșencele își îndeplinesc un obiectiv care încă de anul trecut părea irealizabil: menținerea în prima ligă.

 

msnews vă ține la curent cu desfășurarea ostilităților sportive în ultimele două meciuri din play-out. SCMU Craiova şi ACS Volei Cristina Pîrv Turda au promovat în Divizia A1.

 

Andrei TUDORAN

 

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ