Ziua Internațională a Păcii – 21 septembrie

PACE. Ziua Internațională a Păcii (sau Ziua Mondială a Păcii), sărbătorită anual la 21 septembrie, este dedicată consolidării idealurilor de pace, atât în interiorul tuturor națiunilor și popoarelor, cât și între acestea. Într-o perioadă în care războiul și violența monopolizează adesea ciclurile noastre de știri, Ziua Internațională a Păcii este un memento inspirat despre ceea ce putem crea împreună. Pace! Să-i dăm o șansă!
 
În 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat a treia zi de marți a lunii septembrie drept Ziua Internațională a Păcii. Această zi a coincis cu ziua de deschidere a sesiunilor anuale ale Adunării Generale. Scopul acestei zile a fost și rămâne în continuare acela de a consolida idealurile de pace în întreaga lume.
 
La două decenii de la stabilirea acestei zile de observare, în 2001, adunarea a mutat data pentru a fi observată anual la 21 septembrie. Astfel, începând din 2002, 21 septembrie marchează nu numai un moment în care se discută despre cum să se promoveze și să se mențină pacea între toate popoarele, ci și o perioadă de 24 de ore de încetare a focului și de non-violență la nivel mondial pentru grupurile aflate în luptă activă.
 
Pacea este posibilă. De-a lungul istoriei, majoritatea societăților au trăit în pace în cea mai mare parte a timpului. Astăzi, avem mult mai puține șanse să murim în război decât părinții sau bunicii noștri. De la înființarea Organizației Națiunilor Unite și crearea Cartei Națiunilor Unite, guvernele sunt obligate să nu folosească forța împotriva altora, cu excepția cazului în care acționează în legitimă apărare sau au fost autorizate de Consiliul de Securitate al ONU să procedeze.
 
Viața este mai bună într-o lume în care există pace și, astăzi, ne uităm la cei care au fost pacificatori și pacificatori pentru a învăța ce putem face fiecare dintre noi, în mod individual, pentru a face din lume un loc mai pașnic.
 
Ziua Internațională a Păcii a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru consolidarea standardelor de pace. Această zi este dedicată observării a 24 de ore de încetare a focului și de non-violență.
 
Astăzi este mai important ca niciodată să promovăm pacea și deschiderea pentru acceptare dincolo de gen, rasă și teritorii. Persoane și organizații din întreaga lume participă la activități și găzduiesc evenimente centrate pe o temă stabilită pentru anul respectiv. Activitățile variază de la evenimente private la ceremonii publice, festivaluri și concerte care trimit mesajul de pace către un public larg.
 
Institutele educaționale iau, de asemenea, inițiativa, organizând expoziții de artă și lecții pentru ca elevii să discute despre modul în care diferite culturi sărbătoresc pacea și să învețe despre conflictele și războaiele din istorie, astfel încât greșelile să nu se repete. La nivel individual, oamenii iau parte la activități precum plantarea de copaci sau eliberarea animalelor din cuști, deoarece fiecare mic gest ajută la răspândirea mesajului de pace și iubire.
 
 
5 FACTORI CARE PROMOVEAZĂ O CULTURĂ A PĂCII:
Căutați să înțelegeți
În întreaga lume, suntem mai mult asemănători decât diferiți; căutați un teren comun, înțelegeți și apreciați diferențele pe care le găsiți în oamenii pe care îi întâlniți și în culturile pe care le experimentați, diferite de a voastră.
 
Promovați stabilitatea economică și socială
Eliminarea sărăciei, a insecurității alimentare și a nedreptății sociale duce la o cultură a păcii mai puternică, deoarece elimină cauzele comune ale tulburărilor și violenței.
 
Respectați toate drepturile omului
În centrul relațiilor pașnice se află convingerea că toți oamenii sunt valoroși – niciun grup nefiind mai bun decât altul; vedeți cum puteți contribui la această înțelegere în sfera dumneavoastră de influență.
 
Militați pentru egalitate
Sprijiniți progresul femeilor în societate prin inițiative politice și economice; opuneți-vă în mod activ violenței împotriva femeilor și fetelor din comunitatea dumneavoastră și promovați eliminarea discriminării la locul de muncă.
 
Alegeți principiile democratice
Încurajați participarea democratică a tuturor popoarelor din comunitatea dumneavoastră, astfel încât fiecare voce să fie auzită în procesul de luare a deciziilor civice și să fie eliminată corupția în conducerea și operațiunile politice.
 
 
Națiunile și comunitățile din întreaga lume se luptă cu sărăcia și bolile, cu educația și asistența medicală. Ziua internațională a păcii ne reamintește că, indiferent de locul de unde venim sau de limbile pe care le vorbim, suntem mai mult asemănători decât diferiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare