24 octombrie – Ziua Internațională a Dezvoltării Informaționale

EVENIMENT. Fiecare 24 octombrie, Organizația Națiunilor Unite (ONU) sărbătorește Ziua Internațională a Dezvoltării Informaționale, o ocazie de a sublinia importanța informației și a tehnologiei în procesul de dezvoltare globală. Această zi specială a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în 1972, pentru a evidenția rolul central al dezvoltării în agenda organizației.

Această dată a fost aleasă și pentru a coincide cu Ziua Națiunilor Unite și cu adoptarea în 1970 a Strategiei Internaționale de Dezvoltare pentru a doua decadă a Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Scopul principal al sărbătoririi Zilei Internaționale a Dezvoltării Informaționale este de a îmbunătăți diseminarea informațiilor și mobilizarea opiniei publice, în special a tinerilor, pentru a crește conștientizarea problemelor de dezvoltare și a necesității cooperării internaționale în acest domeniu.

Cu trecerea anilor, accentul s-a mutat către tehnologiile informației și comunicațiilor și potențialul lor de a aduce soluții pentru provocările dezvoltării, în special în era globalizării. Tehnologiile digitale pot stimula creșterea economică, competitivitatea, accesul la informații și cunoștințe, precum și eradicarea sărăciei și incluziunea socială.

Cu toate acestea, există încă preocupări legate de decalajul digital, cu acces inegal la tehnologia informației și comunicării și conectivitate în bandă largă între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. Aceasta afectează multe aspecte economice și sociale, cum ar fi guvernarea, afacerile, sănătatea și educația.

În ultimii ani, au fost realizate progrese semnificative, cum ar fi creșterea accesului la internet și extinderea telefoniei mobile, dar eforturile de a reduce decalajul digital continuă. Mai puțin de 18% din populația țărilor în curs de dezvoltare utilizează internetul, comparativ cu peste 60% în țările dezvoltate.

Cu toate acestea, există speranțe că tehnologia poate fi o forță pozitivă pentru dezvoltare și că educarea și conștientizarea pot juca un rol crucial în abordarea acestor provocări.

Ziua Internațională a Dezvoltării Informaționale ne reamintește că accesul la informație și tehnologie este un drept fundamental pentru toți oamenii și că dezvoltarea globală depinde în mare măsură de cum folosim aceste instrumente. Este o ocazie de a promova schimbul de cunoștințe, inovație și colaborare internațională pentru un viitor mai luminos și mai sustenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare