29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

SĂRBĂTOARE. În fiecare an, peste 17 milioane de oameni se sting din cauza bolilor de inimă. Pentru a lupta împotriva acestui fenomen, Federația Mondială a Inimii a creat Ziua Mondială a Inimii. Este un eveniment care are loc în fiecare an pe 29 septembrie.
 
Oamenii din întreaga lume pot găsi evenimente care să sensibilizeze publicul cu privire la bolile cardiovasculare (BCV) – semnele de avertizare, măsurile pe care le puteți lua pentru a le combate și cum să-i ajutați pe cei din jur care ar putea suferi.
Așadar, pe 29 septembrie, luptați împotriva bolilor cardiovasculare implicându-vă într-un eveniment de Ziua Mondială a Inimii din apropierea dumneavoastră.
Sărbătoarea internațională a fost stabilită de Federația Mondială a Inimii în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Președintele Federației Mondiale a Inimii din 1997 până în 1999, Antoni Bayés de Luna, a fost cel care a conceput această idee. Prima celebrare a evenimentului anual a avut loc la 24 septembrie 2000 și, până în 2011, Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită în ultima duminică din septembrie.
 
Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. Bolile coronariene sau accidentele vasculare cerebrale au fost principalele cauze ale acestor decese. O concepție greșită frecventă despre BCV este aceea că acestea afectează mai mult persoanele din țările dezvoltate, care sunt mai dependente de tehnologie și duc un stil de viață sedentar.
Însă peste 80% dintre decese au loc în țările cu venituri medii și în cele cu venituri mici. Din fericire, principalele cauze ale bolilor cardiovasculare sunt factori modificabili, printre care se numără lipsa de exerciții fizice, fumatul și o dietă necorespunzătoare.
Sistemele economice ale țărilor sunt, de asemenea, afectate în mare măsură de bolile cardiovasculare – costul tratamentului este ridicat, iar netratarea la timp a bolilor duce la pierderi de productivitate și la absențe îndelungate de la locul de muncă.
 
Peste 90 de țări participă în fiecare an la această comemorare internațională. Prin urmare, Ziua Mondială a Inimii s-a dovedit a fi un mijloc eficient de diseminare a informațiilor despre bolile cardiovasculare. Nivelul ridicat de implicare din partea guvernelor și a organizațiilor este cel mai important pentru țările în curs de dezvoltare, care sunt puternic afectate de aceste boli.
 
În fiecare an, Federația Mondială a Inimii sponsorizează evenimentul internațional și declară o temă pentru această zi. Distribuirea de informații și discuțiile despre bolile cardiovasculare au loc pe platforme precum forumuri, talk-show-uri televizate, podcast-uri, postere și altele. Sunt organizate plimbări, strângeri de fonduri, controale medicale gratuite, concerte, evenimente sportive și alte activități pentru a încuraja oamenii să fie mai activi și mai conștienți de sănătatea lor.
 
Înainte de sărbătoare, întâlnirile și reuniunile științifice privind cercetarea cardiovasculară sunt găzduite de societățile medicale.
 
DUPĂ CIFRE
 
115.000 – numărul de ori de câte ori inima noastră bate într-o zi.

2.000 – numărul de litri de sânge pompați de inimă în fiecare zi.

1893 – anul în care a avut loc prima operație pe cord deschis.

3.500 – vârsta în ani a unei mumii egiptene la care a fost identificat cel mai vechi caz cunoscut de boală cardiacă.

1.200 – cea mai rapidă bătaie a inimii pe minut – cea a șoarecelui pigmeu.

1 kilogram – greutatea inimii umane.

60.000 – numărul de kilometri până la care se poate extinde sistemul nostru de vase de sânge.

1.500 de kilograme – greutatea inimii unei balene albastre.

5,67 litrii – cantitatea de sânge pompată de inima noastră în fiecare minut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare