APRECIERE – Două spectacole ale Teatrului Naţional TârguMureş, selecționate pentru Festivalul Naţional de Teatru

0
96
„Hoții” și „Villa Dolorosa” (scene din spectacol)

TEATRU. Cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment organizat de UNITER (organizație care în acest an s-a despărțit de preşedintele Ion Caramitru, căruia FNT îi omagiază memoria cu o secţiune comemorativă) se va desfăşura în perioada 6-14 noiembrie 2021, în format online, din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

 

Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki şi Claudiu Groza, selecţioneri şi directori artistici ai prezentei ediţii, au anunţat lista celor 38 de spectacole selectate din ţară (dintre cele care au avut premiera în stagiunea 2020-2021) pentru a participa la FNT 2021.

 

Conceptul din acest an este “Creaţia. Recreaţia. Re-creaţia”, care subsumează şi secţiunile FNT, și despre care criticul Oana Cristea Grigorescu a precizat că “încearcă să surprindă într-o sintagmă răspunsul artiştilor la noile condiţii de creaţie – într-un fel, FNT 2021 încearcă să echilibreze pierderile anului scurs cu energiile vitale ale continuităţii şi regenerării”.

 

Două din cele 38 de spectacole selecționate pentru a participa la Festivalul Național de Teatru 2021 sunt producții ale Teatrului Naţional Târgu Mureş – Compania “Liviu Rebreanu”. Astfel, la secțiunea „Recreația”, printre cele 7 spectacole care-și vor disputa trofeul secțiunii a fost inclus și “Hoţii” de Conor McPherson, în regia şi scenografia lui Cristi Juncu (în distribuție, actorii: Marius Turdeanu – Frank, Theo Marton – Ray şi Cristian Iorga – Joe).

 

De asemenea, la secțiunea „Clasic. Recreat” printre cele 8 spectacole selecționate a fost inclus și “Villa Dolorosa” de Rebekka Kricheldorf, în regia lui Theodor-Cristian Popescu și scenografia Irinei Moscu (spectacolul a fost nominalizat în acest an și la Gala Premiilor UNITER la secțiunea Cel mai bun spectacol) – în distribuție, actorii Georgiana Ghergu – Irina, Steliana Bălăcianu – Olga, Loredana Dascălu – Mașa, Ale Țifrea – Janine, Luchian Pantea – Andrei, Theo Marton – Georg.

 

* Foto: @Cristina Gânj via Teatrul Național Târgu Mureș

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ