Ce vă mai place să mințiți, domnule primar!

EDITORIAL. Înainte să coborâm sub zero grade, primarul Soós Zoltán a reușit minunea să înghețe apele cu minciunile pe care le toarnă fără să fie contrazis de cineva. Am demonstrat în cazul bustului lui Ioan de Hunedoara că a păcălit opinia publică, atunci când a promis că va inscripționa opera în română și maghiară, pentru ca vizitatorii cetății medievale din Târgu Mureș să aibă habar cine este reprezentat acolo. Aveți articolul aici, pentru a auzi cum promite ceva de care nu s-a ținut de cuvânt nici după aproape două luni.

Avangarda minciunilor

În interviul acordat pentru Punctul.ro, Soós Zoltán a răspuns în două minute întrebării legate de scandalul cu expoziția Marcel Iancu, tot de la cetate. Plin de importanță, dar relaxat ca-n fața unui prieten, primarul a râs și a spus că mulțumește că până și inculții au promovat un eveniment în care putem vedea avangarda unui curent artistic. Reamintim că edilul a dat 27.000 de euro unui SRL din București, unde figurează ca membru al echipei (Art Safari). Mai mult, firma cu pricina are o altă companie ca acționar, iar de la aceasta Soós cumpără tablouri de alte zeci de mii de euro. Legătura a făcut-o tot MsNews, dar municipalitatea nu s-a obosit să dea un răspuns legat de imoralitatea de a juca la două capete.


Unul dintre subiectele atinse a fost însă și de imoralitatea de a chema adolescente ”să refacă atmosfera de cabaret din lucrările maestrului”, cum a făcut introducerea șefa cetății medievale, Florentina Vary. Printre operele artistului au fost strecurate 11 desene expuse în premieră, care reprezintă acte sexuale explicite. Unele care n-au făcut parte din curentul Dada și probabil erau schițe intime ale lui Marcel Iancu ce au fost comercializate de moștenitori. Am sesizat două instituții și o organizație neguvernamentală pentru a întreba dacă este normală expunerea minorilor la sexualitate explicită, să nu spunem pornografie. Poliția a spus că este o expoziție cu scop cultural, chiar educațional, iar minorele care au dansat lângă grafica erotică au primit acordul părinților pentru a presta momente artistice. Încă n-au ajuns acele acorduri și la Direcția pentru Protecția Copilului Mureș, iar din acest motiv nu ne-a răspuns.

Minciuna cu ”am rezolvat”

Organizația Salvați Copiii a fost categorică: sunt reprezentări sexuale explicite, iar minorii pot avea acces cu acordul părinților, după ce sunt avertizați la intrare ce au de văzut. Intervievat de Cristian Teodorescu, Soós a recunoscut că nimeni nu s-a gândit la acest aspect (nici organizatorul Art Safari, nici cei care au în grijă galeria de artă), dar acest lucru a fost rezolvat. Se putea face acest lucru cu o bulină +18 ani și evident cu avertizarea părinților că în interior sunt expuse lucrări erotice posibil șocante pentru copii. Am fost să verificăm cum a rezolvat primăria și acolo am văzut câteva panouri poziționate în fața desenelor. Atât. Nicio bulină, niciun avertisment de la custode. L-am întrebat pe cel care-i primea pe vizitatori ce se întâmplă cu minorii, iar domnul ne-a expediat la conducere, că n-are voie să discute cu presa. La conducere trebuie să ajungi prin programare de la primărie, nu așa imediat, chiar dacă e la doi pași. Așadar, am rezolvat românește, parțial spre definitiv. Rămâne însă minciuna.

Ce întrebări pui când ești plătit de intervievat

Punctul.ro este abonat la bani publici, iar sursele noastre susțin că lunar se scurg în acest buzunar mii de lei (n.r. sursele se contrazic pe sume, iar municipalitatea refuză să publice defalcat cât anume primește fiecare produs media). Firma All Cris încasează banii pentru acest site, iar acționar majoritar este Cristian Teodorescu, ziarul cu întrebări dure pentru primar. În cazul de față, gazetarul-patron nu a fost curios să afle cum a rezolvat situația cu expunerea minorilor. A crezut tot. La fel și-n alte cazuri.

Legat de subiectul cu Recorder, care a dus la demisiile a doi consilieri personali, primarul a spus că echipa din București lucrează la comandă dacă primește suma necesară, adică ia șpagă să împroaște oameni valoroși cu noroi. Dovezile investigației erau imbatabile, lucru care a fost trecut la spate de edil. Acuzația a fost extrem de gravă, dar ziaristul plătit de municipalitate a avut o singură reacție: Ok!  Echipa de la Recorder a replicat altfel: îl dăm în judecată. Din păcate, locuitorii din Târgu Mureș nu pot proceda la fel: să-l dea în judecată și să termine o administrație plină de erori și incompetență, ci trebuie să aștepte încă doi ani pentru a vota. Poate mai bine.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare